2 RAZLOGA ZAŠTO JE ŠTEDNJA U BANCI NAJBOLJA ODLUKA U ŽIVOTU: Jer, uvek je para išla na paru
Foto: Promo

2 RAZLOGA ZAŠTO JE ŠTEDNJA U BANCI NAJBOLJA ODLUKA U ŽIVOTU: Jer, uvek je para išla na paru

Društvo -

U srži prosečne patrijahalne porodice iz Srbije je štednja. Roditelji su ti koji obavezno imaju fond “za nedaj Bože” koji se čuva po raznoraznim mestima u kući i na koji se ne računa osim u krajnjim, kriznim situacijama. Onaj momenat kada se taj novčani štek “okrnji”, porodična sigurnost polako počinje da se osipa.

Nije ni čudo što većina nas shvata kliko je štednja važna, neophodna, jer smo njome bukvalno “zadojeni”. Većina parova u Srbiji započinju prvu štednju još od svadbe. Pare koje preteknu od venčanja postaju polazna osnova štednje, na koju se lagano gradi, zida novčana budućnost. Tako smo pre 15 godina počeli i mi da štedimo sanjajući o kupovini spostvenog stana. Kada smo nakon godina odricana i odvajanja, napokon skupili 50.000 evra razmišljajući o stančiću od 50 kvadrata, inflacija je otišla “nebu pod oblake” tako da smo imali osećaj da je naš novac izgubio vrednost.

Nestrpljiva da što pre kupim nešto naše, terala sam muža da pristane na kupovinu garsonjere, ali me na kraju ubedio da je bolje da sačekamo, te da pare oročimo.

Prvi put sam počela da se raspitujem o oročavanju para, te sam došla do 2 važna zaključka, tj. prednosti oročavanja novca u banci:

1. Novac nije toliko dostupan kao kada ga čuvate “ispod madraca” I neću da ga potošim čim se stvori prvi problem.

2. Dok štedite u banci, vrednost vašeg novca raste, što znači da on, ne da neće izgubiti na vrednosti, nego će se i uvećati iznos.

Tako na primer, ako imate 50.000 evra i zbog visoke inflacije od tih para ne možete da kupite ono što ste planirali, vreme je da taj novac sačuvate. Najbolji način za čuvanje je oročena štednja u banci i to na godinu dana.

Procredit banka
foto: Promo

Nedeljama sam pretraživala sajtove i informisala se o tome koja banka ima najbolju ponudu za oročenu štednju i odlučila sam se da svoj novac poverim na čuvanje ProCredit banci koja za iznos od 50.000 evra i više ima kamatnu stopu od 4,5% NKS (eks 3,82% NKS).

To je bio kao signal sa neba koji mi je rekao: “Sačekaj, smiri se i pričekaj malo bolja vremena za kupovinu stana.”

proverite sami na sajtu ProCredit banke

Ukoliko želite da oročite i više od 50.000 evra, proverite sami na sajtu ProCredit banke koliko ćete “zaraditi” time što ćete oročiti svoj novac.

Oročena štednja danas ne predstavlja samo sigurnu štednju, to je bukvalno pametno planiranje budućnosti. Naši stari su to već odavno znali, a ona narodna „para na paru“ je potvrđena oročenom štednjom. Pare koje stavite na sigurno čuvanje u banku, umnožiće se za period koji ih čuvate.

A ukoliko vam zatrebaju ranije, jednostavno razročite određen iznos! Toliko je jednostavno!

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track