"KAO DA VOZIMO ROLERKOSTER PO KRVNIM SUDOVIMA!" Kardiolog: Uznemireni su naši najosetljiviji receptori, nastaju fatamorgane!
Foto: Stefan Stojanović MONDO, Zorana Jevtić, Kurir Televizija

TROPSKE VRUĆINE

"KAO DA VOZIMO ROLERKOSTER PO KRVNIM SUDOVIMA!" Kardiolog: Uznemireni su naši najosetljiviji receptori, nastaju fatamorgane!

Društvo -

Toplotni talas zvani "Lucifer" donosi nam razne zdravstvene probleme - osećamo se umorno, ponekad kao da ne možemo da udahnemo vazduh zbog vlage koja se oseća u vazduhu, te spas tražimo u klimatizovanim prostorijama. Međutim, šta se sa našim organizmom dešava kada sa temperature 40 stepeni pređe u prostoriju u kojoj je 20, pa potom opet izađe napolje, onda uđe u gradski prevoz, takođe klimatizovan? Kako da pripremimo organizam i izdržimo ove nagle i velike promene u temperaturi u emisiji Pusl Srbije govorila je doktorka Snežana Bašić, kardiolog i specijalista interne medicine.

puls
foto: Kurir televizija

- To vam je kao da vozite roler koster po krvnim sudovima, pa stalno udarate nešto levo desno. Nešto vam stalno prolazi kroz krvotok, jer tako brzo da se raširi krvni sud kad ste na toplom i da se stegne kad ponovo uđete u hladno jednostavno nije moguće - rekla je Bašić.

Istakla je da su trenutno zbog naglih promena ugroženi naši najosetljiviji receptori:

- Mi imamo receptore koje uznemiruju takve promene. Najosetljiviji receptori su takozvani Baro receptori, a to su oni koju kontrolišu pritisak. I to skakanje pritiska jeste najveća opasnost klimatskih promena

02:39

KAO DA VOZIMO ROLER KOSTER PO KRVNIM SUDOVIMA! Kardiolog: Uznemireni su naši najosetljiviji receptori, nastaju fatamorgane!

Istakla je i da u ovakvim vremenskim uslovima često nastaju vizuelne halucunacije

. Dešavaju se vizuelni efekti koji nisu stvarni koje naš mozak percipira čulom vida. Možete zamisliti, naš mozak percipira baricu, a u stvari je nema, to je odsjaj. Svetlost dakle smeta organu vida. Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja