OLUJA RAZORILA I SREMSKU MITROVICU Gradonačelnik Pavlović: Pokazali smo jedinstvo u teškim momentima, ali ŠTETA JE OGROMNA
Vladimir Pavlović, Foto: Kurir tv

kurir tv

OLUJA RAZORILA I SREMSKU MITROVICU Gradonačelnik Pavlović: Pokazali smo jedinstvo u teškim momentima, ali ŠTETA JE OGROMNA

Društvo -

Sremska Mitrovica, Srbija: Nevreme iznenadne jačine, koje uključuje superćeliju, pogodilo je područje Sremske Mitrovice, ostavljajući za sobom veliku štetu i paniku među građanima. Oluja je zahvatila ovaj grad sinoć, ostavljajući iza sebe razaranje fasada i krovova na javnim ustanovama i privatnim kućama. Na sreću, do sada nije bilo izveštaja o ljudskim žrtvama.

Superćelija, poseban tip grmljavinskog oblaka koji se karakteriše sporijim kretanjem, izuzetno snažnim vetrovima i obilnom kišom, retko je viđen u ovim krajevima. Prema rečima meteorologa Slobodana Sovilja, superćelijska oluja je retka pojava na Balkanu, ali kada se dogodi, donosi ogromne razmere uništenja.

"Superćelija je izazvala štetu koju nismo videli decenijama", izjavio je Sovilj. "To je retko viđen fenomen na našim prostorima, ali kad se dogodi, posledice su katastrofalne."

Ekipe hitnih službi, vatrogasaca i komunalnih radnika su neprekidno radile tokom cele noći kako bi se sanirale posledice nevremena. Više od 60 stabala je oboreno, neka su se našla na putevima, uzrokujući obustavu saobraćaja u pojedinim delovima grada. Fasade i krovovi na nekim javnim ustanovama, kao što je hirurški blok, su oštećeni, a zid u školi u Lačarku se srušio.

Sremska Mitrovica, Aleksandra Dražić, Vladimir Pavlović
foto: Kurir tv

Na sreću, nadležne službe i građani Sremske Mitrovice su odmah reagovali, čime su sprečene veće ljudske žrtve. Dva lica su prijavljena sa težim povredama, a osam sa lakšim povredama.

I dok se situacija u Sremskoj Mitrovici sada polako stabilizuje, nadležne službe još uvek procenjuju ukupnu štetu koju je oluja ostavila za sobom.

Poseban fokus je na proceni štete na usevima, jer superćelijska oluja može izazvati velike materijalne gubitke u poljoprivredi.

Gospodin Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica, izrazio je zahvalnost svim nadležnim službama i građanima na brzoj reakciji i zajedničkim naporima u saniranju posledica oluje.

"Mitrovčani su pokazali jedinstvo i odgovornost u teškim trenucima. Šteta je ogromna, ali ćemo se zajedno izboriti i prevazići izazove koje nam je ovo nevreme donelo", istakao je Pavlović.

05:42

OLUJA RAZORILA I SREMSKU MITROVICU Gradonačelnik Pavlović: Pokazali smo jedinstvo u teškim momentima, ali ŠTETA JE OGROMNA

Na osnovu izveštaja meteorologa, ovakve superćelijske oluje su retke na području Balkana. Iako je tipičnija za područje Severne Amerike, povremeno se mogu dogoditi i u Evropi, ali u manjem obimu.

Nadležne službe i dalje ostaju na terenu kako bi pružile pomoć i podršku građanima, a tokom dana očekuje se nastavak sanacije štete i obnova normalnog života u Sremskoj Mitrovici.

Očekuje se da će se analize i istraga o ovom retkom meteorološkom fenomenu nastaviti kako bi se bolje razumela priroda superćelijskih oluja i njihov uticaj na region.

Građani Sremske Mitrovice ostaju u pripravnosti za dalje izazove i nadaju se da će ovakve nepogode ubuduće biti izuzetak.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:48

Oluja u Beogradu, pokrivanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja