POSLE RAZORNE SUPERĆELIJSKE OLUJE STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Vrlo su OPASNE, traju i do 12 sati, i mogu izazvati još veću nevolju
Foto: Printscreen/Tik Tok

haos

POSLE RAZORNE SUPERĆELIJSKE OLUJE STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Vrlo su OPASNE, traju i do 12 sati, i mogu izazvati još veću nevolju

Društvo -

NOVI SAD - Profesorka Zorica Podraščanin sa Departmana za fiziku novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) izjavila je danas da su "superćelijske oluje" koje su ovih dana pogodile Srbiju i region "vrlo opasne" i da vrlo često izazivaju i tornado.

1 / 14 Foto: Privatna Arhiva

"Superćelijske oluje mogu trajati i do 12 sati i mogu biti vrlo opasne. Skoro uvek su praćene snažnim vetrovima i velikom količinom padavina i gradom, te vrlo često izazivaju tornado", navela je Zorica Podraščanin, a prenosi PMF.

Objasnila je da takve oluje nastaju kada postoji ekstremna termička nestabilnost atmosfere i dodala da mogu nastati bilo gde u umerenim geografskim širinama.

"Superćelije su mnogo veće od pojedinačnih ćelija. Za razliku od pojedinačnih ćelija, superćelija ima jednu struju usmerenu naviše i dve struje usmerene naniže. Promene u pravcu vetra u nižim i višim slojevima ove strukture su jako velike i razdvajaju struju koja se kreće naviše i struje koje se kreću naniže. To omogućava super ćeliji da stalno razvije snažnu i izdržljivu struju usmerenu naviše. Ovo je glavni razlog zašto su ovakve super ćelije dugotrajne i intenzivne", objasnila je profesorka Podraščanin.

Dodala je da je struka svesna da se ovakvi fenomeni moraju pažljivo pratiti i dalje istraživati, s obzirom na to da ove oluje mogu imati implikacije na klimatske promene. Takva oluja je sinoć u Novom Sadu napravila veliku materijalnu štetu, a u njoj su povređeni jedna devojčica i jedan stariji muškarac, koji su zbrinuti u bolnici. Oluja je čupala drveće iz korena, rušila je bandere i betonske stubove, nosila krovove sa kuća i škola, a zbog obilne kiše mnoge ulice su bile pod dubokim slojem vode.

Zbog sedam stabala izvaljenih na kupalištu Štrand, plaža će biti zatvorena za posetioce dok posledice nevremena ne budu sanirane i omogućeno bezbedno dalje funkcionisanje. Na Ribarskom ostrvu oluja je srušila veliki broj drveća i stubova, a Šodroš survivor kamp, u kojem su se okupljali aktivisti koji se protive seči šume zbog izgradnje mosta preko Dunava, potpuno je uništen.

U gradu je oštećen veliki broj automobila, jer su na njih padale teške grane, kao i celo drveće. Pojedini automobili su ostali zaglavljeni ispod drveća, kao i zbog oborenog granja, stabala i drugih objekata, a pojedini putevi bili su neprohodni zbog obrušenog drveća i stubova. Posledice nevremena vrlo su vidljive i danas, a dežurne gradske službe rade na saniranju posledica.

Kurir.rs/Beta/PMF

Bonus video:

04:36

OLUJA UTICALA NA GRAĐANE SUBOTICE, POVEĆAN JE BROJ INTERVENCIJA! Specijalista urgentne medicine: Imali smo pune ruke posla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja