RHMZ IZDAO NOVO UPOZORENJE, SUTRA SE PALI CRVENI METEO ALARM! Stižu nove nepogode, a ovi delovi Srbije su na udaru
Foto: Profimedia

RHMZ IZDAO NOVO UPOZORENJE, SUTRA SE PALI CRVENI METEO ALARM! Stižu nove nepogode, a ovi delovi Srbije su na udaru

Društvo -

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno uz više sunčanih sati tokom dana i ređu pojavu kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom.

Vetar će biti slab i umeren, uglavnom južni i jugoistočni. Uveče i tokom noći na severu i u delu zapadne i centralne Srbije očekuju se jaka grmljavina sa pljuskovima, jakim i olujnim severozapadnim vetrom, ponegde i gradom.

Najniža temperatura biće od 16 do 21, a najviša od 32 stepna na severozapadu do 36 stepeni na jugu Srbije.

RHMZ je izdao i upozorenje da se u oblasti od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata danas i sutra očekuje jaka grmlјavinska aktivnost.

Nevreme, Srbija, Oluja, Novi Sad
foto: Kurir

Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz ponegde krupan grad veći od 5 cm u prečniku, kratkotrajno olujne udare vetra jače od 24 m/s, i izolovano orkanske udare vetra jače od 28 m/s.

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u kasnijim popodnevnim i večernjim satima u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije. Za konkretne lokacije ćemo izdavati hitno upozorenje na grmlјavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Takođe, danas i sutra u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlјe ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni. Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelјu, početkom sledeće sedmice stiže novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni.

Danas je, zbog najavljenih nepogoda ali i visokih temperatura na teritoriji cele Srbije na snazi narandžasti meteo alarm.

meteo
foto: RHMZ

Biometeorološka prognoza za petak

Relativno nepovoljna biometeorološka situacija može uzrokovati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima. Očekivane su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih bolova i poremećaja sna.

meteo
foto: RHMZ

Prognoza za naredna tri dana

Subota

U subotu u severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji promenljivo i vrlo nestabilno - očekuju se i sunčani intervali, ali i jaki grmljavinski razvoji sa pljuskovima, gradom i olujnim vetrom. Na jugu zemlje će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Južni i jugozapadni vetar će tokom dana biti u skretanju na severozapadni, prvo u Vojvodini. Najniža temperatura od 17 do 21 stepen, a najviša od 29 na severozapadu Srbije do 38 stepeni na jugu zemlje. U nekim delovima Srbije na snazi će biti i crveni meteo alarm.

meteo
foto: RHMZ

Nedelja

Pretežno sunčano uz umeren razvoj dnevne oblačnosti i malo nižu temperaturu. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije jak, severzopadni. Najniža temperatura od 16 do 20 stepeni, a najviša od 29 do 33 stepena.

Ponedeljak

Pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv. Jutarnja temperatura od 16 do 21, najviša dnevna od 32 do 37 stepeni.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track