VISOKI DEČANI: Potezi albanskih vlasti u Severnoj Mitrovici samo pogoršavaju situaciju na severu
Foto: Eparhija raško-prizrenska

VISOKI DEČANI: Potezi albanskih vlasti u Severnoj Mitrovici samo pogoršavaju situaciju na severu

Društvo -

Najnovija odluka kosovskih vlasti o obustavljanju građevinskih radova za tri ključna infrastrukturna projekta u Kosovskoj Mitrovici, na osnovu navodnih proceduralnih razloga, samo je pogoršala situaciju i napravila dodatne prepreke za deeskalaciju i nastavak dijaloga, saopšteno je iz manastira Visoki Dečani.

Iz manastira Visoki Dečani poručuju da su uprkos međunarodnim pozivima na deeskalaciju i uzdržanost kako bi se izbegle eskalacije etničkih tenzija na severu Kosova, opštinske vlasti u Severnoj Mitrovici, na čelu sa kosovskim Albancima, zaustavile juče izgradnju tri ključna infrastrukturna projekta na osnovu navodnih proceduralnih razloga

Dalje navode da je ova akcija dodatno pojačala protivljenje Srba prema ovim opštinskim vlastima, za koje velika većina stanovništva smatra da nemaju legitimitet i da ih je nametnula policija.

„Zaustavljeni projekti obuhvataju stambenu zgradu u naselju Brđani, novu školu koju uglavnom pohađaju romska deca i novu zgradu Rektorata za Univerzitet u Severnoj Mitrovici koja se nalazi u okviru univerzitetskog kampusa. Univerzitet u Severnoj Mitrovici pohađaju, pre svega, studenti srpske nacionalnosti, uključujući i studente nealbanske manjinske populacije“, navodi se u saopštenju manastira Visoki Dečani na Tviteru.

Iz Visokih Dečana ističu da je najnovija odluka kosovskih vlasti pogoršala situaciju i napravila dodatne prepreke za deeskalaciju i nastavak dijaloga.

„Međunarodne vlasti su dosledno pozivale lidere kosovskih Albanaca da se uzdrže od donošenja diskriminatorskih i provokativnih odluka koje bi mogle da podstaknu etničke podele i potencijalno pogoršaju međuetničke tenzije. Plan EU za deeskalaciju poziva na povlačenje kosovske policije iz severnih opština, koje su pretežno srpske, i na izmeštanje sadašnjih opštinskih vlasti iz opštinskih zgrada. Ovom planu, međutim, i dalje se oštro protive vlasti kosovskih Albanaca. Najnovija odluka o obustavljanju građevinskih radova samo je pogoršala situaciju i napravila dodatne prepreke za deeskalaciju i nastavak dijaloga“, zaključuju iz manastira Visoki Dečani.

(Kurir.rs/Kosovo onlajn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track