METEOROLOG NAJAVIO NOVU SUPERĆELIJSKU OLUJU: Očekuje se i grad veličine 5 centimetara! Izdat najviši stepen UPOZORENJA
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

METEOROLOG NAJAVIO NOVU SUPERĆELIJSKU OLUJU: Očekuje se i grad veličine 5 centimetara! Izdat najviši stepen UPOZORENJA

Društvo -

Meteorolog Slobodan Sovilj najavio je jutros da se i danas očekuje nevreme i superćelijska oluja.

- Izražavam saučešće porodici preminulog dečaka. Nepogode koje su zabeležene juče, očekujemo i danas. Zato je već izdat najviši stepen upozorenja za pojedine delove Srbije. To je središnji deo naše zemlje, Srem, Mačva, Podrinje, Pomoravlje - rekao je Sovilj.

Kako kaže, izučavaju se svi parametri, koji su najnepovoljniji po središnji deo zemlje, ali i Vojvodinu.

- Najavljena je i pojava krupnog grada čija veličina može biti i do 5 centimetara, koji može da izazove štete i na automobilima, fasadama, može da utiče na bezbednost ljudi, životinja... Vreme će biti slično jučerašnjem - kaže on.

Ukoliko smo na otvorenom, moramo biti informisani, da bismo se sklonili na vreme.

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno uz duže sunčane intervale, ponegde sa kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, a lošije vreme očekuje se tek u večernjim satima. U međuvremenu, RHMZ je najavio da je upaljen crveni meteoalarm za određene delove Srbije - Šumadiju, Pomoravlje i Zapadnu Srbiju.

RHMZ
foto: Printscreen/RHMZ

RHMZ je izdao i upozorenje da se u oblasti od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata danas očekuje jaka grmlјavinska aktivnost.

Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz ponegde krupan grad veći od 5 cm u prečniku, kratkotrajno olujne udare vetra jače od 24 m/s, i izolovano orkanske udare vetra jače od 28 m/s. Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u kasnijim popodnevnim i večernjim satima u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije.

(Kurir.rs/Espreso/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja