"NAJBOLJE JE UDALJITI SE NA JEDNOJ NOZI, NIKAKO NA OBE" Električar za Kurir TV: Kako se sačuvati od struje tokom ovakvih oluja?
Foto: Kurir televizija

preventiva!

"NAJBOLJE JE UDALJITI SE NA JEDNOJ NOZI, NIKAKO NA OBE" Električar za Kurir TV: Kako se sačuvati od struje tokom ovakvih oluja?

Društvo -

U poslednjem nevremenu koje je zadesilo Srbiju poginulo je dete u Novom Sadu.

Ono je prona]eno ispred zgrade, a pored instalacija, tokom nevremena u Bačkoj Palanci nastradao je 66-godišnji muškarac kada je pokušao da skloni strujne kablove koji su pali na njegovu kapiju.

Usled udara groma u drvo u Kovačici od posledica požara koji je zahvatio obližnju kuću stradala je starija ženska osoba.

Nevreme, superćelijska oluja, Oluja
foto: Damir Dervišagić

Elektrodistribucija izdala je saopštenje u kome apeluje na gradjane da obrate pažnju na provodnike nadzemne elektroenergetske mreže nakon oluje.

Novinar Kurira Svetozar Čubrilo sa električarem Tomislavom Micićem donosi više detalja.

Prvo je rekao šta raditi ukoliko se zateknemno blizu električnog provodnika tokom oluje:

- U slučaju oluje, ako se zateknemo blizu mesta na koje je pao neki električni provodnik, treba se udaljiti što pre. Nikako ne prilaziti jer i to zemljište u okolini mesta na koje je pao provodnik može biti pod naponom. Dešavaju se nesreće kada zbog napona koraka ljudi mogu da nastradaju. Tada je najpametnije udaljiti se na jednoj nozi, jer ako se hoda može doći do napona između dve noge.

00:44

NAJBOLJE JE UDALJITI SE NA JEDNOJ NOZI, NIKAKO NA OBE Električar za Kurir TV: Saveti za ponašanje sa strujom usled oluje

Potom se osvrnuo šta raditi kada nastupi prekid napajanja:

- Prekid napajanja ostaje kada je nevreme, a to može da se primeti i zna se kada će da nastupi. U stanovima je najpametnije ugasiti osetljive aparate kao što su televizor, muzički stub, aparati poput mašina... Uglavnom svi ti aparati treba da se isključe, pa bi to bila preventiva za vreme atmosferskih pražnjenja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:28

Superćelijska oluja u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track