"OVO UTIČE DA SE MLADI OSEĆAJU NESIGURNO" Zašto i dalje žive sa roditeljima do tridesetih? Pejić obelodanila šta su glavni razlozi
Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"OVO UTIČE DA SE MLADI OSEĆAJU NESIGURNO" Zašto i dalje žive sa roditeljima do tridesetih? Pejić obelodanila šta su glavni razlozi

Društvo -

Prošlogodišnja analiza Statističkog zavoda Evropske unije - Eurostata, pokazala je zabrinjavajuću činjenicu da mladi u Srbiji znatno kasnije napuštaju roditeljski dom u odnosu na prosečne mlade ljude u ostatku Evrope.

Naime, tek sa skoro 32 godine života, mladi čovek u Srbiji stiče svoju nezavisnost, što je za oko šest godina više od evropskog proseka.

Iza ovog trenda kriju se neki ključni faktori koji otežavaju mladima u Srbiji ostvarenje samostalnog života. Nedostatak posla, nemogućnost da obezbede svoj stan i nedovoljna primanja za egzistenciju, predstavljaju glavne prepreke sa kojima se suočavaju.

keš, novac, evri
foto: Profimedia

Gošća jutarnjeg programa koja je analizirala probleme sa kojima se susreću mladi je Miljana Pejić, generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije

Prvo je rekla da se mladim ljudima bez iskustva retko i nudi prilika da isto steknu:

- Po našem istraživanju, prvenstvenu ulogu igra ekonomska situacija kod mladih. Ova statistika kaže da se ne osamostaljuju deca, već zreli ljudi u tridesetim. Po našem zakonu mlada osoba si do 30 godina, a kod nas jednostavno ne postoje uslovi da se mladi osamostale. Tu u prilog idu istraživanja od prošle godine koje nalažu da čak 60 odsto mladih ne radi. Jako je teško snaći se u tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Takođe, primanja koja imaju često nisu dovoljna velika. Mladim ljudima bez iskustva se retko kada nudi prilika da ga steknu.

Potom se osvrnula na probleme mladih, a na to znatno utiče socijalno ekonomski položaj.

01:11

OVO UTIČE DA SE MLADI OSEĆAJU NESIGURNO Zašto mladi žive sa roditeljima do tridesetih? Stručnjak obelodanio: OVO SU RAZLOZI

- Mladi osećaju pritisak, a naša istraživanja pokazuju, pogotovo nakon kovida, da su osećali simptome depresije i da stres vide kao neku realnost njihovog svakodnevnog života. Socijalno ekonomski položaj apsolutno utiče na to da se mladi osećaju nezaštićeno i nesigurno. To nam pokazuje i podatak da čak 50 odsto mladih želi da živi van Srbije. Ekonomski momenat jeste najvažniji kada govorimo o potrebana mladih - rekla je Pejić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:03

NEKRETNINE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja