UKOLIKO IH POVREDI DRVEĆE GRAĐANI IMAJU PRAVO NA ODŠTETU?! Advokat Simić savetuje: Budite uzdržani, ne zalećite se sa tužbama!
Foto: Kurir TV, EPA/Alanews

KOBNO DRVEĆE

UKOLIKO IH POVREDI DRVEĆE GRAĐANI IMAJU PRAVO NA ODŠTETU?! Advokat Simić savetuje: Budite uzdržani, ne zalećite se sa tužbama!

Društvo -

Dve devojčice povređene kada se na njih obrušilo stablo pod pritiskom snega. Dvanaestogodišnji dečak iz Niša završio je sa povredama nakon što je na njega palo drvo.

U februaru je žena sa troje deca umalo izbegla tragediju kada se drvo iznenada srušilo na gradskoj plaži u Užicu tik pored nje i dece. Poslednji slučaj iz Obrenovca imao je fatalne posledice. Stručnjaci ukazuju na potrebu da se o stablima i drvoredima mora voditi više računa, naročito u urbanim područjima.

puls
foto: Kurir televizija

- Postoje i određene poteškoće prilikom vođenja računa i monitoringu tih stabala, prevashodno razlog za takve stvari jeste veliki broj stabala po jedinici površine. Stabla imaju svoj životni vek i sasvim je normalno i razumno da se uklone ukoliko njihovo zdravstveno stanje to dozvoljava, odnosno zahteva da ona budu uklonjena i ono što je naravno najbitnija stvar jeste da se ta stabla zamene drugim stablima, odnosno novim sadnicama - rekao je dr Marko Kazimirović sa Šumarskog fakulteta u Beogradu. Nadgledanje stabala u prestonici vrši se svakodevno, tvrde iz komunalnog preduzeća ''Zelenilo Beograd'' koje je nadležno za taj reon. Ukoliko dođe do povređivanja ili smrtnog ishoda oštećeni, odnosno njihove porodice imaju pravo da zahtevaju naknadu štete. Ipak, prvo je potrebno utvrditi uzrok.

puls
foto: kurir televizija

- Savet za građane je da moraju biti prilično uzdržani, da se ne zaleću sa ovom vrstom tužbi upravo iz razloga što se mora utvrditi da li je posledica isključivo dejstvo više sile ili ima i krivice u nečemu drugom, na primer u ljudskom faktoru ili u nekom subjektu koji bi mogao da bude predmet traženja naknade štete - kaže Ivan Simić. Kako bi tražili naknadu, potrebno je da se građani obrate nadležnim ustanovama na teritoriji mesta incidenta. U slučaju Beograda - neophodno je da pozovu Javno komunalno preduzeće ''Zelenilo''. Zapisnik o šteti oštećeni lično predaje Komisiji za procenu štete gde popunjava prijavu. Sa kompletnom dokumentacijom, sledeća stanica je Akcionarsko društvo za osiguranje koje je dužno da nadoknadi štetu.

02:37

UKOLIKO IH POVREDI DRVEĆE GRAĐANI IMAJU PRAVO NA ODŠTETU?! Advokat Simić savetuje: Budite uzdržani, ne zalećite se sa tužbama!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:44

NAJBOLJE JE UDALJITI SE NA JEDNOJ NOZI, NIKAKO NA OBE Električar za Kurir TV: Saveti za ponašanje sa strujom usled oluje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track