ISPRAVKA: Tvrdnje Milana Stevančevića da klimatske promene ne postoje su besmislene!
Milan Stevančević, Foto: Kurir tv

kurir tv

ISPRAVKA: Tvrdnje Milana Stevančevića da klimatske promene ne postoje su besmislene!

Društvo -

Kurir je 26.7.2023 godine preneo članak koji je pratio gostovanje Milana Stevančevića sa Kurir televizije, a prema analizi sajta Raskrinkavanje.ba članak je sadržao netačne informacije, kojima su se negirale klimatske promene, a i samo predstavljanje sagovornika kao klimatologa je netačno i upitno, stoga unosimo ispravku i izvinjavamo se čitaocima. Sajt je naš članak ocenio kao LAŽNA VEST.

Dakle, sajt Raskrinkavanje prvenstveno ukazuje da iako se u poslednje vreme u medijima, pa i na našem sajtu, Stevančević predstavlja kao klimatolog, njegova zvanična biografija, koju je sam pisao, to ne podržava.

Iako je Stevančević ekspert iz oblasti elektronike i telekomunikacija, on nije klimatolog ni “ekspert za klimu”.

Sajt potom u svojoj analizi osvrće se na izjave koju smo preneli, a u kojima se tvrdilo da "klimatske promene ne postoje" , kao i da "obrazovni eksperti se bave proročanstvima i smišljaju pakosti" - koje ocenjuje kao neprihvatljive i lažne.

Raskrinkavanje.ba dalje u svojoj analizi navodi da postoje mnogobrojni dokazi da su klimatske promene uzrokovane ljudskim aktivnostima stvarne, poput rasta temperature na Zemlji brzinom koja nije viđena u posljednjih 10.000 godina, topljenja ledenih pokrivača na Antarktiku i Grenlandu, povećanja globalnog nivoa mora, povlačenja glečera u cijelom svijetu, zagrijavanja okeana i tako dalje.

Stevančevićeva tvrdnja da klimatolozi koji o ovim procesima govore "izmišljaju pakosti" jer nemaju šta da doprinesu nauci potpuno je besmislena, tvrdi Raskrinkavanje.

Još jedan podatak potkrepljuje analizu: prema podacima studije iz 2016. godine, oko 97% klimatologa čiji su radovi objavljeni u naučnim publikacijama stava su da su trenutne klimatske promene uzrokovane ljudskim aktivnostima, a u 99,99% naučnih studija koje su od 2012. godine prošle stručnu recenziju dolaze do istog tog zaključka. Reč je, dakle, o naučnom konsenzusu, a ne o stavovima nekolicine “pakosnih” naučnika.

Kurir se još jednom izvinjava zbog prenesenih stavova koji su protivrečili naučnoj zajednici sveta i njihovom konsenzusu.

Celu analizu pročitajte ovde.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja