DRAMATIČNO SVEDOČANSTVO STANARA IZ FRUŠKOGORSKE ULICE U NOVOM SADU: U samo 3 sekunde sve na zgradi je počelo da se pomera i cepa!
Foto: Kurir tv

kurir tv

DRAMATIČNO SVEDOČANSTVO STANARA IZ FRUŠKOGORSKE ULICE U NOVOM SADU: U samo 3 sekunde sve na zgradi je počelo da se pomera i cepa!

Društvo -

Olujno nevreme koje je najavljivano juče srećom nas je barem ovaj put poštedelo. Ipak, ono koje je pre nekoliko dana pogodilo našu zemlju mnoge je bukvalno ostavilo bez krova nad glavom. Stanari jednog novosadskog solitera koji žive u potkrovlju mogli su samo da gledaju kako im olujni vetar odnosi krov sa zgrade.

Noćas je u Novom Sadu ponovo padala kiša i sa ovim stanarima je reporterka Kurir televizije Staša Keneški...

Novi Sad
foto: Kurir tv

U petak, tokom nezapamćenog nevremena koje je pogodilo ovaj deo grada, stanari solitera na sedamnaestom spratu doživeli su trenutke užasa dok su se borili sa silovitom kišom, olujnim vetrom i munjama. Naša dopisnica Staša Keneški razgovarala je sa jednim od stanara, koji je podelio svoje iskustvo i nada se brzom oporavku.

Na licima stanara na sedamnaestom spratu solitera u Fruškogorskoj ulici još uvek se vide tragovi straha i nemoći. Kiša koja je ponovo padala dok smo razgovarali sa Stašom Keneški, dopisnicom naše redakcije, bila je podsetnik na dramatično nevreme koje ih je pogodilo pre nekoliko dana.

- Izgledalo je strašno - rekla je gospođa Ljiljana Ćulibrk, jedna od stanarki ovog solitera, koja je bila prisutna tokom nevremena i nastavila:

- U momentu se sve rušilo pred mojim očima. Bila sam sama u stanu i nisam imala puno vremena da razmišljam šta da radim. Da li da istrčim dole ili da ostanem tu. U samo tri sekunde je sve počelo da se cepa, ruši, padale su gipsane ploče po nameštaju, a kiša je prodirala u sobu zajedno sa munjama i gromovima - ispričala je.

Uprkos trenucima panike, Ćulibrk je ostala pribrana i brzo reagovala.

- Prisetila sam se saveta stručnjaka koji su dolazili ranije u stan i govorili mi da je osnovni zid najsigurnije mesto tokom ovakvih situacija. Pokušala sam isključiti strujno kolo oko sebe i brinula o bezbednosti ostalih stanara u soliteru. Odmah sam prosledila informaciju o stanju u stanu grupi stanara u našem soliteru, kako bi mogli da preduzmu neophodne korake, uključujući i eventualnu evakuaciju ili isključivanje struje u celoj zgradi kako bismo sprečili potencijalni požar - rekla je Ćulibrk.

Nevreme je ostavilo za sobom trag uništenja. Stanovi su bili potopljeni, nameštaj je bio oštećen, a zidovi su natopljeni i počeli su da se odvajaju.

Dejan Ivanišević
foto: Kurir tv

Dejan Ivanišević, još jedan stanar ovog solitera, opisao je stanje svog doma kao katastrofalno.

- Sve je uništeno. Moj stan je bio renoviran i sređen, ali sada je potpuno neupotrebljiv. Zidovi su žuti i vlažni, nemam ni jednu gredicu ili dasčicu iznad krova. Doslovno smo ostali bez krova nad glavom - kazao je Ivanišević.

Nakon nevremena, stanari su suočeni sa velikim izazovom - procenom štete i oporavkom. Finansijski iznos potreban za sanaciju još uvek nije poznat, jer je ceo grad pretrpeo štetu od nevremena. Ipak, stanari na sedamnaestom spratu okupili su se i zajedno traže rešenje.

04:47

OLUJA I NESREĆE U NOVOM SADU

- Mi osam stanara na ovom spratu sami pokušavamo da pronađemo izlaz iz ove situacije - ističe gospođa Ćulibrk i dodaje:

- Obilazimo ustanove u gradu i pokušavamo dobiti pomoć, ali svestan sam da je trenutno teško jer je cela država pretrpela štetu. Međutim, nećemo biti sebični. Naši komšije su takođe pogođeni, pa ćemo prvo pomoći njima da spasimo njihove stanove. Kada se završi projektna dokumentacija, planiramo početi sa rušenjem i obnovom. Svi smo složni u želji da ponovo stvorimo domove iz kojih smo bili primorani da izađemo - rekla je.

Dok se stanari trude da pronađu rešenje, grad je solidaran sa njihovom situacijom. Organizuju se akcije prikupljanja pomoći, a vlasti istražuju sve mogućnosti za brzu sanaciju oštećenja.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

01:57

OLUJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track