U OVOM NEMAČKOM GRADU JE GROBNICA 19 SRBA! Vidojković: Već 80 godina se nadamo da će nam se javiti neko od naslednika (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija

kurir tv

U OVOM NEMAČKOM GRADU JE GROBNICA 19 SRBA! Vidojković: Već 80 godina se nadamo da će nam se javiti neko od naslednika (VIDEO)

Društvo -

Iz Prvog Svetskog rata Srbija je izašla kao pobednica, ali je tu slobodu platila najskuplje na svetu: ostala je bez 28 odsto stanovništva, odnosno bez čak 52 odsto muškaraca starosti od 18 do 45 godina! Mnogi srpski junaci zakopani su van granica svoje otadžbine, na tri kontinenta i u 26 država.

Opširnije smo pričali o ovoj temi u našem Jutarnjem programu u ponedeljak, a danas vam donosimo priču iz nemačkog grada Regensburga, gde su na Gradskom groblju, ali ne u zajedničkoj gribnici, pokopani srpski vojnici iz Drugog svetskog rata.

Sa Dariom Vidojkovićem, istoričarem iz Nemačkog saveza za brigu o ratnim grobovima, razgovarao je naš reporter Saša Dobrijević.

- Ratna groblja se razlikuju od običnih u pravnom smislu, a međunarodni ugovori moraju da se neguju dok je sveta i veka, bez obzira da li neko plaća njihovo održavanje. Tako je i sa srpskim grobljima. Vreme čini svoje, sneg, kiša, hladnoća. Moramo da uvek kosimo, stavimo cveće, čistimo grobove, da obnovimo natpise kad izblede - kaže Vidojković.

04:05

U OVOM NEMAČKOM GRADU JE GROBNICA 19 SRBA! Vidojković: Već 80 godina se nadamo da će nam se javiti neko od naslednika

Precizirao je i koliko je Srba sahranjeno na ovom groblju, ali i koliki je ukupan broj.

- Kad se pogledaju natpisi, vidi se strano ime, kad je rođen i recimo kad je poginuo. Pored 20 srpskih grobova, imamo više od 1.000 ostalih, među kojima i žrtve bombardovanja Regensburga, ratni zarobljenici. Ukupno 19 Srba, a jedan je bosanski musliman, poreklom iz Bijeljine. Ostali su sa teritorije današnje Republike Srpske i Srbije - otkriva Vidojković i za kraj apeluje:

- Do sada nam se niko nije javio, mi se uvek pitamo, postoje li živi naslednici. Nakon više od 80 godina možda će neko ovo videti i javiti nam se.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:38

Rimska grobnica nađena u selu Kastrat kod Kuršumlije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track