"IMAO SAM SUSRET SA PRAUNUKOM FRANCA FERDINANDA!" Pranećak Gavrila Principa otkrio više o sudbonosnom susretu: Bilo je zanimljivo
Foto: Printscreen/Youtube, Kurir Televizija

KURIR TV

"IMAO SAM SUSRET SA PRAUNUKOM FRANCA FERDINANDA!" Pranećak Gavrila Principa otkrio više o sudbonosnom susretu: Bilo je zanimljivo

Društvo -

Na današnji dan, 28. jula 1914. godine, Kraljevina Srbija je primila telegram od Austrougarske koji je označio početak surovog i destruktivnog Prvog svetskog rata. Ovaj sukob odneo je živote milion i 100.000 Srba, a širom sveta poginulo je više od 15 miliona ljudi.

Pre objave rata, svet je bio potresen atentatom na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, koji se dogodio u Sarajevu. Atentator je bio Gavrilo Princip, pripadnik Mlade Bosne, čija su dva sudbonosna hica označila početak lančane reakcije koja je dovela do izbijanja rata.

Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa, bio je gost u emisiji Usijanje, gde je govorio o ovom važnom i tragičnom događaju u istoriji.

Gavrilo Princip, Franc Ferdinand
foto: Printscreen YouTube

On je izrazio svoje mišljenje da je Gavrilo Princip imao svoje motive za izvršenje atentata, ali da posledice tog čina nisu bile zaželjene.

- Mislim da je Gavrilo trebao da izvrši atentat s obzirom na motiv, ali s obzirom na posledice ne. Teško je govoriti o istorijskim činjenicama šta bi bilo da se nisu desile. Međutim, prvi svetski rat je bio neminovan. Odnosi velikih sila su bili takvi i svi su se pripremali za rat - rekao je Princip.

Branislav Princip takođe je imao priliku da se upozna sa Anitom Hohenberg, praunukom Franca Ferdinanda.

05:18

IMAO SAM SUSRET SA PRAUNUKOM FRANCA FERDINANDA! Pranećak Gavrila Principa otkrio više o sudbonosnom susretu: Bilo je zanimljivo

- To je bilo u organizaciji jedne umetničke grupe iz Graca - simbolično pomirenje naših porodica posle 100 godina. Taj susret je bio jako zanimljiv zato što pričali šta se dešavalo sa našim porodicama nakon atentata. Nije postojala nikakva vrsta zlopamćenja jer zašto bi posle 100 godina. Posle Prvog svetskog rata Austrija je postala republika. Moj deda koji je bio rođeni brat Gavrila dobio je stipendiju austrijske vlade. Što je bio vid pomirenja - istakao je Princip.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:22

BRITANCI HTELI DA ZAUSTAVE PRVI SVETSKI RAT PREDAJOM BEOGRADA! Istoričar otkrio tajni predlog koji je Srbiji bio NEPRIHVATLJIV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track