"KROZ DUHOVNI RAZVOJ UVIĐAMO DA SMO DEO NEČEG VEĆEG" Psihoterapeut o značaju molitve: Bez vere ne možemo ni da ustanemo iz kreveta
Foto: Profimedia

uticaj molitve na zdravlje:

"KROZ DUHOVNI RAZVOJ UVIĐAMO DA SMO DEO NEČEG VEĆEG" Psihoterapeut o značaju molitve: Bez vere ne možemo ni da ustanemo iz kreveta

Društvo -

Čoveku je urođena potreba da veruje, da se prepusti osećaju pripadnosti celini većoj od njega samog, govorio je Karl Jung.

brojanice, brojanica, molitva
foto: Profimedia

Molitva je savršeni vid komunikacije koji nam omogućava da se izdignemo na viši nivo postojanja, ali i način na kojim se povezujemo sa uzvišenim, sa Božanskom energijom.

Profesor i psihijatar Vladeta Jerotić često je isticao značaj molitve za duševno zdravlje i mentalno stanje. Govorio je da čestim izgovaranjem molitve vežbamo memoriju, ali i negujemo i čistimo svoju dušu.

O značaju i snazi molitve danas razgovarali su voditelji emisije "Puls Srbije" sa Njegovim preosveštenstvom vladikom topličkim Petrom i psihijatrom Jovanom Stojković.

Jovana Stojković
foto: Kurir tv

Psihijatar naglašava važnost duhovnosti u životu ljudi.

- Bez obzira na veru ili uverenja, svako u sebi nosi određeni stepen vere. Homo religiozus, predstavlja arhetipsku osobinu svakog čoveka koja ukazuje na potrebu da verujemo u nešto veće od nas samih. To može biti religiozno uverenje, ali i drugi oblici vere - rekla je Stojković koja ističe da "bez vere ne bismo mogli da ustanemo iz kreveta".

Dugo vekova crkva je bila i ostala lečilište duše, istakla je Stojković.

- Duša, kao pojam, izaziva interesovanje i u crkvenim i u naučnim krugovima. Psihijatri i psihoterapeuti bave se mentalnim funkcijama i poremećajima, ali često zanemaruju aspekt uma koji može pružiti dublje razumevanje smisla našeg postojanja. Kroz duhovni razvoj, shvatamo da smo deo nečeg većeg i da naši životi imaju svrhu - uputila je Stojković.

04:39

ZNAČAJ MOLITVE ZA DUŠEVNO I MENTALNO ZDRAVLJE

Upravo u tim trenucima, kako naglašava Jovana Stojković, dešava se unutrašnji dijalog sa sobom i povezivanje sa duhovnošću.

- Molitva takođe ima važnu ulogu u psihoterapiji. Ona može biti korisna u prevazilaženju unutrašnjih konflikata, suočavanju sa krizama i greškama, te pružiti snagu volje da se nosimo sa izazovima života. Kada se količina grehova nataloži, i uvidimo nešto, mi sa time u psihoterapiji ne moramo ništa da radimo, dok je u veri greh nešto što treba okajati, i crkva ima jasne duhovne zakone koji postoje, verovali mi u njih ili ne - rekla je Stojković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:42

Kina se zalaže za ukidanje patenata za vakcine protiv kovida

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja