BEOGRAD ZABELEŽIO SKOK NA LISTI NAJBOLJIH GRADOVA ZA ŽIVOT U SVETU! Rabrenović: Ovom usponu na lestvici znatno doprinosi OVO!
Beograd među pet gradova koji su najviše napredovali u 2022. godini, Foto: Shutterstock

USPEH

BEOGRAD ZABELEŽIO SKOK NA LISTI NAJBOLJIH GRADOVA ZA ŽIVOT U SVETU! Rabrenović: Ovom usponu na lestvici znatno doprinosi OVO!

Društvo -

Srpska prestonica našla se na listi najboljih gradova za život u svetu! EIU, indeks britanskog lista Ekonomist, pokazuje da je Beograd među pet gradova koji su najviše napredovali u 2022. godini, što srpski ekonomisti ocenjuju kao veliki uspeh!

Na listi evropskih gradova u kojima je ostvaren najveći napredak, pored Beograda, nalaze se Bukurešt, Bratislava, Varšava i Štutgart. Prestonica Srbije je u 2022. godini dobila još 4,6 poena, pa sada ukupno ima 73,6 bodova.

Svake godine EIU procenjuje "pristojnost za život" gradova širom sveta merenjem u pet kategorija - kultura i životna sredina, obrazovanje, zdravstvena zaštita, infrastruktura i stabilnost.

Kako prenose mediji, ove godine se vrh liste nije značajno menjao. Beč je zadržao svoje mesto najprikladnijeg grada na svetu za život, sa 98,4 od mogućih 100 poena u EIU indeksu. Slede Kopenhagen, Cirih i Ženeva, dok su Budimpešta, Prag i Bratislava imali najviše ocene u istočnoj Evropi.

Mihajlo Rabrenović
Mihajlo Rabrenovićfoto: Kurir TV

Prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment, istakao je da se u poslednjoj deceniji Beograd sigurnim korakom razvija u pogledu kriterijuma koji jednu prestonicu određuju na listi gradova najboljih za život.

- Ovom usponu na lestvici znatno doprinosi razvoj javne uprave, usklađivanje propisa sa evropskim standardima i privlačenje stranih investicija, što donosi povećanje plata i penzija. Velikim investicijama koje država preduzima u domenu izgradnje zdravstvene infrastrukture i opremanja ovih važnih ustanova samo su jedan od primera raznovrsnih poboljšanja - rekao je dr Rabrenović za Kurir i naglasio da je posebno značajno to što ovo laskavo priznanje dolazi od prestižne britanske EIU, koja je "sestrinska kompanija" renomiranog magazina Ekonomist.

Beograd
foto: Shutterstock

Predsednik Aleksandar Vučić

Zabeležen značajan napredak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podelio je na Instagramu vest da je, prema EIU indeksu britanskog Ekonomista, Beograd znatno napredovao na listi gradova najboljih za život i pozvao turiste da posete restorane na reci.

- Čuveni magazin Ekonomist objavio je da je Beograd znatno napredovao na listi gradova najboljih za život, a ja sam se večeras vratio trideset godina unazad, kada sam gotovo svako veče provodio na Savi. Dunav je najveći i najmoćniji, možda i najlepši, ali meni je Sava najdraža. P. S. Imamo mnogo dobrih restorana na reci i toplo preporučujem svim gostima Beograda da ih posete - napisao je predsednik Vučić.

Ivan Nikolić
Ivan Nikolićfoto: Printscreen/Kurir

Ekonomista Ivan Nikolić smatra da je to što je Beograd popravio svoju poziciju na ovoj listi uspeh veliki uspeh.

- Jeste da smo se relativno popravili, ali smo i dalje rangirani nisko, u grupi istočnoevropskih glavnih gradova. Ali ovo jeste uspeh, jer prvi put beležimo značajnije popravljanje uslova života, što indeks upravo i meri - naveo je Nikolić za Kurir.

Loša ocena stabilnosti

Stokholm, Atina i Kijev pali na listi

U izveštaju lista Ekonomist navodi se i da su u nekoliko slučajeva evropski gradovi ipak postali gori za život. Indeksi stabilnosti, koji prate kriminal i građanske nemire, pogoršali su se u nekim gradovima. Prošlogodišnji neredi u Stokholmu, izazvani planovima ekstremno desničarske grupe da spali kopije Kurana, pomogli su da se glavni grad Švedske pomeri za 22 mesta na rang-listi EIU, što je drugi najveći pad na globlanom nivou. Ocena stabilnosti je pala i u Atini, a nestabilnost u vidu rata koji protiv Ukrajine vodi Rusija, logično. oborila je ocenu Kijeva.

Beograd
foto: Shutterstock

Najveće iznenađenje ove godine je to što, i pored toga što ih je najviše na listi, evropski gradovi beleže i najveći pad. Ovo ima više veze sa poboljšanjima gradova van Starog kontinenta nego sa problemima u Evropi.

Edinburg je pao za 23 mesta u globalnom poretku, više nego bilo koji drugi grad. Ali njegov indeksni rezultat je opao za manje od jednog poena. Rangiranje drugih britanskih gradova, uključujući Mančester i London, takođe je palo. Život u Londonu pao je na listi za 12 mesta, a zapravo je postao bolji. Ali rezultati vanevropskih gradova koji su rangirani više su se poboljšali.

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track