INCIDENT OD PRE NEKOLIKO DANA KOJI JE ZGROZIO SRBIJU: Čurčin o NEVERICI kada je video sadržinu PRVE POMOĆI: Nije bilo ni osnovnog!
Branislav Čurčin, Foto: Kurir Televizija

kurir tv

INCIDENT OD PRE NEKOLIKO DANA KOJI JE ZGROZIO SRBIJU: Čurčin o NEVERICI kada je video sadržinu PRVE POMOĆI: Nije bilo ni osnovnog!

Društvo -

Komplet za prvu pomoć predstavlja obavezan sadržaj gepeka svakog automobila ili motocikla a pružanje prve pomoći povređenom uz sadržaj tog kompleta može nekome spasiti život do dolaska lekarske ekipe.

Međutim, pre nekoliko dana spasilac Branislav Ćurčin, prilkom ukazivanja prve pomoći u kompletu nije zatekao ono što je za pomoć potrebno. Naime, u kompletu su bili toalet papir, ubrus i prazna folija za pakovanje kikirikija.

Naravno, šok je bio toliko veliki da su fotografije ovog sadržaja objavljene na društvenim mrežama i izazvale negodovanje u javnosti, a mi ovoga jutra istražujemo kako je došlo do svega ovoga.

Upravo, Branislav Ćurčin, viši medicinski tehničar za hitna stanja i iskusni spasilac

Tokom nedavnog spašavanja povređenog bicikliste, ekipe Gorske službe spasavanja suočile su se s iznenađujućom situacijom kada su otvorili komplet za pružanje prve pomoći i otkrili da umesto potrebne medicinske opreme, unutra su se nalazile papirne maramice, smotuljci toalet papira i pakovanje hikrike umesto izotermalnog pokrivača.

Incident se dogodio pre nekoliko dana, kada je ekipa za hitne intervencije primila poziv o padu bicikliste. Dežurna ekipa je odmah reagovala i upućena na teren, dok je Čurčin, član Gorske službe spasavanja koji se nalazio u blizini mesta nesreće, sa svojim kolegom krenuo ka mestu događaja.

- Kada smo dobili poziv, shvatili smo da se to nalazi, možda, kilometar vazdušnom linijom od nas. Krenuli smo nazad, otišli do kola, uzeli neotpakovan komplet za pružanje prve pomoći iz vozila, koji je bio zatvoren u najlonu i nikada ranije otvoren. Krenuli smo ka mestu nesreće, pronašli povređenog biciklistu i počeli da pružamo pomoć, uključujući zaustavljanje krvarenja - izjavio je Ćurčin za našu televiziju.

Branislav Čurčin, Vladimir Milutinović
foto: Kurir tv

Međutim, kada su pokušali otvoriti komplet za prvu pomoć, dočekao ih je neprijatan šok. Umesto gaza i zavoja, koji su osnovni elementi svakog komplet za prvu pomoć, unutra su bili smotuljci toalet papira i papirne maramice.

- Prilikom otvaranja kompleta nas je sačekao šok. Umesto gaza, kao što ste rekli, nalazile su se papirne maramice, umesto zavoja su se nalazili smotuljci toalet papira, umesto astrofolije, koja je nam bila kao poslednji resurs gde smo planirali da očuvamo malo toplote u tom povređenju koje je bilo oko 7.15 -7.20 uveče, se nalazila, umesto astrofolije, izotermalnog pokrivača, se nalazilo pakovanje kikrikija - istakao je Čurčina.

01:30

INCIDENT OD PRE NEKOLIKO DANA KOJI JE ZGROZIO SRBIJU! Čurčin o ŠOKU koji je zatekao ekipu PRVE POMOĆI: Nije bilo osnovnog (VIDEO)

Ovaj nedostatak adekvatne medicinske opreme postavlja pitanje o opremljenosti hitnih intervencija u našoj zemlji. U situacijama gde je brza i efikasna prva pomoć od presudnog značaja, nedostatak osnovne opreme može ozbiljno ugroziti živote povređenih.

Zbog ovog incidenta, nadamo se da će se preduzeti hitne mere kako bi se osiguralo da svi komplet za prvu pomoć u našoj zemlji budu adekvatno opremljeni i spremni za hitne intervencije, kako bi se životi povređenih mogli adekvatno sačuvati u tim kritičnim trenucima.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

55:54

REDAKCIJA 01.08.2023. 1. DEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track