ZAŠTO NAM JE POTREBNO 3 ŽIVOTA DA ZAKAŽEMO PREGLED KOD SPECIJALISTE? Jović otkrila glavni razlog mnogobrojnih pritužbi građana
Ivana Jović, Foto: Shutterstock, Kurir TV

kurir tv

ZAŠTO NAM JE POTREBNO 3 ŽIVOTA DA ZAKAŽEMO PREGLED KOD SPECIJALISTE? Jović otkrila glavni razlog mnogobrojnih pritužbi građana

Društvo -

Ivana Jović član Upravnog odbora Udruženja za zaštitu pacijenata gostovala je u emisiji Puls Srbije, povodom mnogobrojnim pritužba građana, za najtraženije specijalističke preglede, za koje je već mesecima nemoguće pronaći slobodan termin. Pacijenti nemaju mnogo alternativa. Jedna od njih je odlazak u privatne klinike, a to mnogi ne mogu sebi da priušte.

S druge strane lekari su izmedju čekića i nakovnja, odnosno između pacijenata i Ministarstva zdravlja.

Ivana Jović
foto: Shutterstock, Kurir TV

Jović je istakla šta je najveći problem.

- Poslednje promene u zakazivanju pregleda u zdravstvenom sistemu Srbije, koje omogućavaju zakazivanje od prvog do poslednjeg dana u mesecu, nisu donele ključnu promenu u olakšavanju pristupa lekarima. Glavni izazov i dalje ostaje nedostatak kadrova i nedovoljan broj termina za pregled pacijenata - ukazuje Jović.

Kako je rekla, posebno fale endokrinolozi.

- Kada pacijenti žele da zakažu pregled kod specijaliste ili lekara opšte prakse u Domu zdravlja, suočavaju se s ograničenim terminima, što dovodi do frustracije i nemoći. Ogroman broj pacijenata i nedostatak specijalista, posebno endokrinologa, predstavljaju najveći izazov za zdravstveni sistem - rekla je Jović, nastavivši:

- S obzirom na veliki broj ljudi koji boluju od dijabetesa i drugih endokrinih poremećaja. Nažalost, mogućnost zakazivanja pregleda tokom celog meseca ne rešava problem, jer su termini i dalje popunjeni, a pacijenti moraju tražiti alternativne načine za obavljanje svojih pregleda - ispričala je Jović.

Iako je namera bila da olakša pristup zdravstvenoj zaštiti, nova promena u zakazivanju pregleda otvorila je drugi problem - nedostatak kadrova.

- Ovo postavlja pitanje strategije kadrovske politike Ministarstva zdravlja. Potrebno je dugoročno planiranje kako bi se rešio ovaj ozbiljan problem - ukazala je.

05:13

ZAŠTO PACIJENTI TEŠKO DOLAZE DO TERMINA ZA SPECIJALISTIČKE PRELGEDE?

Važno je da pacijenti imaju pristup brzim i kvalitetnim pregledima kako bi se blagovremeno postavila dijagnoza i počelo sa lečenjem. Ministarstvo zdravlja treba pažljivo razmotriti ovu situaciju i preduzeti konkretne korake kako bi se poboljšala situacija u zdravstvenom sektoru.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

02:45

GAŠENJE POŽARA GRČKA - SRBIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja