KADA POGLEDATE OVO, VIŠE NEĆETE SEDETI NA IVICI BAZENA! Dr Obradović otkrila na šta POSEBNO DA PAZIMO kada idemo na kupališta
Dr Obradović, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

KADA POGLEDATE OVO, VIŠE NEĆETE SEDETI NA IVICI BAZENA! Dr Obradović otkrila na šta POSEBNO DA PAZIMO kada idemo na kupališta

Društvo -

Sanitarni inspektori kontrolisali su zdravstvenu ispravnost vode i higijenske iuslove zatvorenih i otvorenih bazena i javnih kupališta u 18 okruga i u Beogradu.

Biserka Obradović
foto: Kurir tv

Doneta su čak 53 rešenja za otklanjanje nedostataka zbog kojih postoji opasnost po zdravlje ljudi, a izdata su i 44 prekršajna naloga zbog neodržavanja higijene objekta.

Time se jutros bavi reporterka Kurira, Slađana Nedeljković koja je razgovarala sa pr dr Biserkom Obradović, specijalistom opšte medicine.

Obradović je kao najveći problem, kada je reč o higijeni, navela neodgovornost kupača.

- Vrebaju virusi, gljivice, bakterijske infekcije, na svakom koraku...Pre svega, to je zato što bazeni ne poštuju procedure, i ne pridržavaju se propisa koliko bazen može da primi - započela je Obradović.

Biserka Obradović
foto: Kurir tv

Ukazala je i na higijenu koju i kupači moraju poštovati pre nego što uđu u bazen.

- Svedoci smo da kupači idu bosi oko bazena, skaču u bazen, i sve te bakterije unesu u bazen. Ne treba sedeti na ivici bazena jer je tu najviše bakterija. Svuda gde je vlažno i toplo tu se razvija kandida - upozorila je Obradović.

04:09

KADA POGLEDATE OVO, VIŠE NIKADA NEĆETE SEDETI NA IVICI BAZENA! Dr Obradović za Kurir TV otkrila na šta POSEBNO DA PAZIMO kada idemo na bazene

Na pitanje Nedeljković kako da se to spreči, Obradović podstiče jaču kontrolu higijene na bazenima.

- Znamo da, sa velikim brojem kupača, voda ne može biti hlorisana. Ako je voda previše hlorisana onda imamo štete po kožu, kosa bude krta, lomljiva, nokti budu lomljivi... Sem toga, imamo dve bakterije koje su jako otporne pseudomonas i legionela koje mogu da izazovu upale pluća i mnoge virusne infekcije. One žive u slivnicima i zato ih konstantno treba čistiti - rekla je Obradović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track