NOVINE ZA ĐAKE OD SEPTEMBRA: Uz čas fizičkog svakog dana, uvodi se SPORTSKI LEKARSKI PREGLED U ŠKOLI! Evo šta će meriti učenicima!
Foto: Marina Lopicic

deca gojazna i troma

NOVINE ZA ĐAKE OD SEPTEMBRA: Uz čas fizičkog svakog dana, uvodi se SPORTSKI LEKARSKI PREGLED U ŠKOLI! Evo šta će meriti učenicima!

Društvo -

U 120 odeljenja osnovnih i srednjih škola od septembra se uvode dodatni časovi fizičkog vaspitanja.

Kako je Kurir već pisao, time počinje pilot projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" koji realizuju ministarstva prosvete, sporta i zdravlja.

Narodna poslanica i predsednica Pododbora za sport Narodne skupštine Tatjana Medved kaže za RTS da je alarm bio što je poslednjih nekoliko godina sve više gojazne dece, sa slabom motorikom. Ovim programom oni dobijaju dva dodatna časa fizičkog vaspitanja, tako da će osnovci imati fizičko pet puta nedeljno, a srednjoškolci četiri puta.

Fizičko
foto: Shutterstock

Ideja projekta "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" je da se unapredi fizičko vaspitanje dece i njihovo zdravstveno stanje - koje će se pratiti redovnim sistematskim pregledima.

Za sada su projektom obuhvaćene škole u kojima se nastava odvija u jednoj smeni. Učestvuje 70 odeljenja od prvog do četvrtog razreda, 30 od petog do osmog i 20 odeljenja srednje škole.

Tatjana Medved ističe da je Ministarstvo prosvete odlučilo da je to najbolji model kako bi mogli da krenu u pripremu za implementiranje na ceo sistem od školske godine 2024/2025.

- Rezultati znamo kakvi će biti i šta će povećanje, tj. unapređenje nastave fizičkog vaspitanja, pokazati i koliko će doprineti pre svega zdravlju dece - dodaje bivša rukometašica.

Ukazuje da je alarm bio što je poslednjih nekoliko godina sve više gojazne dece, sa slabom motorikom.

- Mi u sportu smo prepoznali da nam je baza izuzetno slaba, jer nam deca dolaze tehnički nedovoljno pripremljena da bismo mogli da radimo sa njima - dodaje.

Naglašava da je ključno praćenje zdravstvenog stanja, a to je uvođenje sportskih lekarskih pregleda, koji će osim osnovnog pregleda podrazumevati i obavezan EKG i krvnu sliku, jer su to parametri iz kojih može da se vade značajni izveštaji i prati zdravlje dece.

Merenje, Dete, Doktorka, Visina
foto: Profimedia

Dodatni časovi

Ovim programom đaci dobijaju dva dodatna časa fizičkog vaspitanja, tako da će osnovci imati fizičko pet puta nedeljno, a srednjoškolci četiri puta.

Tatjana Medved naglašava da je najbitnije da svima bude jasno, roditeljima najpre, da to nije preopterećivanje dece, kao i da fizičko vaspitanje nije sport.

- Postoje tri segmenta u fizičkoj kulturi - to su fizičko vaspitanje, sport i rekreacija. Kroz fizičko vaspitanje decu učimo fizičkim aktivnostima, povećavamo njihove fizičke aktivnosti kroz koje ćemo da radimo na njihovoj motorici, na njihovim kognitivnim sposobnostima, koje uključuju percepciju, koncentraciju - objašnjava Medved.

Lekarski u školama

Navela je i da će na sastanku Radne grupe biti utvrđeno gde će se lekarski pregledi izvoditi.

- Cilj nam je da ih dovedemo u škole, da se svi lekarski pregledi vrše u školama. Znači da je škola ta koja će sve to da organizuje, osim obrazovanja i te preglede - dodaje Medved.

Naglašava da su svi ujedinjeni u ovom projektu koji treba da ima dugoročno rešenje po zdravlje naše dece, a svakako i zdravlje naše nacije, jer su deca stubovi našeg društva sutra.

Fizičko stanje dece nije zadovoljavajuće, a prema ranijim istraživanjima svako osmo dete bilo je gojazno. Deca imaju probleme i sa motorikom.

- Ti podaci do kojih smo pokušali da dođemo se negde i preklapaju. Dete radi fizičko, a ujedno je u nekom sistemu sporta, pa se nalazi na dve liste. Ministarstvo sporta trenutno radi na tome da iznedri način kako ćemo da imamo te prave izveštaje, prave statističke izveštaje koje će da pokazuju pravo stanje - dodala je Medved.

Ističe da se sportom ne bavi veliki broj dece.

- Kada radim promocije po osnovnim školama i kada dolazimo na čas fizičkog, imam mali broj dece koji je odmah spreman da bude aktivan, da učestvuje i prilično veliki broj dece, posebno devojčica, koje čak nisu ni u sportskoj opremi u smislu dresa i šortsa. I to je još jedna od inicijativa koja će biti implementirana, jer prosto mora detetu da sa tim načinom da dolazi na fizičko vaspitanje sa majicom i šortsem između ostalog utiče na njegovo vaspitanje da brine i o svom zdravlju i o svojoj ličnoj higijeni - objašnjava Medved.

Dodaje da se planira i uvođenje softvera za praćenje fizičke aktivnosti dece.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track