SLAĐANA JE LEGLA I ISPRUŽILA RUKU... Naša novinarka u programu uživo DALA KRV i otkrila u kom slučaju nećete moći da je donirate
Foto: Kurir TV

kurir tv

SLAĐANA JE LEGLA I ISPRUŽILA RUKU... Naša novinarka u programu uživo DALA KRV i otkrila u kom slučaju nećete moći da je donirate

Društvo -

Leto je period godine kada su rezerve krvi na minimumu, zbog godišnjih odmora i visokih temperatura.

Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kažu da su se rezerve krvi drastično smanjile, kao i da trenutno raspolažu sa jednodnevnim rezervama krvi. Na koji način se najbolje mogu obezbediti rezerve krvi, otkrile je novinarka Kurir TV Slađana Nedeljković sa svojom sagovornicom.

Slađana Nedeljković je svojim ličnim primerom animirala gledaoce budući da je intervju uradila davajući krv uživo.

- Slađana, hvala vam što ličnim primerom pokazujete koliko je važno davanje krvi. U poslendjih nekoliko nedelja prikupljeno je između 1.000 i 1.200 jedinica, a neophodno je 1.500. Apelovali smo na građane da je ovo trenutak da dobrovoljno daju krv. Rezerve krvi su na minimumu, a bez konkretne akcije građama, rezerve ne mogu biti stabilne i podrazumevaju drugi režim rada. Rezerve su neophodne za hitne operacije, a u većoj meri može doći i do odlaganja operacija - kaže Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi.

04:21

SLAĐANA JE LEGLA I ISPRUŽILA RUKU... Naša novinarka u programu uživo DALA KRV i otkrila u kom slučaju nećete moći da je donirate

Trenutno je velika potreba za svim krvnim grupama, kaže sagovornica Kurir TV.

- Smanjene su rezerve svih krvnih grupa, samo B+ i AB+ su nešto bolje. Pratite naš sajt gde na dnevnom nivou objavljujemo stanje rezervi. Ako vidite da vaša krvna krupa pulsira, to je trenutak da dobrovoljno date krv.

Dr Ivana Rodić otkila je i razloge zbog kojih će vas privremeno ili trajno odbiti da date lrv.

- Ukratko, svi između 18 i 65 koji su potpuno zdravi mogu biti dobrovoljni davaoci. Postoji čitav niz razloga zbog kojih privremeno ili trajno ne možete dati krv. Ako ste imali hiruršku intervenciju ili nedavno lečenje, davanje se odlaže na šest meseci. Takođe, ako ste nedavno uradili tetovažu ili imate ispod 50 kilograma.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:28

ČISTO DA SE ZNA: CEO FK MILJAKOVAC DOBROVOLJNO DAO KRV! Simić: Želimo da ljubav navijača usmerimo ka nečem smislenom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track