"LEKARSKE GREŠKE SU REALNOST, NE TREBA DA BUDU TABU TEMA" Bivši direktor infektivne: Naša profesija je hodanje po minskom polju!
Foto: Kurir Televizija, RINA/Privatna arhiva

umetnica preminula u bolnici

"LEKARSKE GREŠKE SU REALNOST, NE TREBA DA BUDU TABU TEMA" Bivši direktor infektivne: Naša profesija je hodanje po minskom polju!

Društvo -

Povodom smrti čačanske umetnice Lele Tomašević koja je 5. avgusta preminula u kliničkom centru Kragujevac u emisiji Redakcija na Kurir televiziji gostovalo je Dragan Delić, bivši direktor infektivne klinike u Beogradu.

Konstatovao je da su lekarske greške realnost i da ne treba da bud u tabu tema.

Dragan Delić
foto: Kurir televizija

- Ovo je tabu tema i to nije dobro ni za nas lekare ni za društvo. Lekarske greške su realnost i moramo ih prihvatiti. Tu temu moramo češće otvarati i o njoj razgovarati - rekao je Delić.

Naveo je američku studiju koja se bavila ovim pojavom.

- Navešću jedan eksperiment koji je rađen u Americi. Lekari su tokom godinu dana prijavljivali svoje greške. Videlo se da je 7,4 odsto njih prijavilo grešku. Dosta toga zavisi od specijalizacije. Najviše su ih imali kardiohirurzi i neurohirurzi, oko 20 posto, zatom pedijatri oko 3 odsto, pa psihjatri oko 2 odsto. Zavisi. Postoje specijalizacije koje nose veći rizik. Jedna druga studija je pokazala da lekari najviše greše od 3 do 5 po ponoći kad su umorni i iscrpljeni - rekao je Delić i dodao:

03:02

LEKARSKE GREŠKE SU REALNOST, NE TREBA DA BUDU TABU TEMA Direktor infektivne klinike: Naša profesija je hodanje po minskom polju!

- Greške mogu da budu proizvod različitih uzročnih stanja. Naša profesija je hodanje po minskom polju. Ona je veoma složena. U ovom trenutku ne poznajemo sve patomehanime u organizmu i kako ljudi reaguju ne različite situacje. Pođimo od toga da je čovek veoma složeno biće i da medicina ne poznaje sve tajne.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

09:11

ŽANU JE UJEO KRPELJ, LEKARI JE 4 GODINE POGREŠNO LEČILI! Tek kad nisam mogla da pomerim nogu, poslali me na VMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track