ZARAZA SE ŠIRI SRBIJOM: Afrička kuga svinja stigla u Mačvu, prvi slučaj registrovan u opštini Bogatić!
Foto: Privatna Arhiva

vojska pomaže

ZARAZA SE ŠIRI SRBIJOM: Afrička kuga svinja stigla u Mačvu, prvi slučaj registrovan u opštini Bogatić!

Društvo -

Prvi slučaj afričke kuge svinja registrovan je juče u opštini Bogatić, u mestu Crna Bara gde su zaražene tri svinje. Jedno svinjče je uginulo, a ostale obolele životinje su eutanazirane.

U kabinetu predsednika Opštine Bogatić održan je radni sastanak predstavnika Vojske Srbije, Veterinarskog zavoda Šabac i Opštine Bogatić na temu aktuelne situacije povodom pojave zarazne bolesti afričke kuge svinja u Crnoj Bari i preduzimanju neophodnih mera.

S obzirom na veliku opasnost širenja virusa u prečniku od 10 kilometara i u naselja Salaš Crnobarski i Glogovac, preduzimaju se hitne mere koje uz lokalnu samoupravu sprovode veterinarska inspekcija, komunalno preduzeće, policija, kao i Vojska Srbije.

afrička kuga, svinje
foto: Privatna Arhiva

- Vojska Srbije će obezbeđivati prostor i nadgledati transport u saradnji sa veterinarskim inspektorima, uz pojačanu saradnju sa policijom - rekao je za Telegraf.rs Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine Bogatić.

Vlasnicima poljoprivrednih gazdinstva je upućen apel da svaku promenu na svom gazdinstvu prijave nadležnim veterinarskim inspektorima, kao i da obavljaju dezinfekciju svojih gazdinstava, farmi i obora. Danas je komunalno preduzeće u Crnu Baru dopremilo cisternu sa 1000 litara dezinfekcionog rastvora.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track