ODBORNICI ODLUČILI: Loznički otpad na regionalnoj deponiji (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

projekat započet 2012. godine

ODBORNICI ODLUČILI: Loznički otpad na regionalnoj deponiji (FOTO)

Društvo -

LOZNICA – Na poslednjoj sednici Skupštine grada prihvaćena je Studija opravdanosti pridruživanja Kolubarskom regionu za upravljanje otpadom Grada Loznice i opština Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj, čime su se priključili grupi od 15 gradova i opština iz tri okruga, Kolubarskog, Mačvanskog i Beogradskog.

To znači da bi svoj komunalni otpad Loznica odlagala na Regionalnoj deponiji komunalnog otpada ‘’Kalenić’ kod Uba. Ovaj projekat započet je 2012. godine uz učešće 11 lokalnih samouprava tzv.

Kolubarskog regiona, a kroz učešće lozničkog KJP “Naš dom“ od 2019. sagledavane su mogućnosti i uslovi pridruživanja Loznice zajedno sa još tri susedne opštine.

Na sednici je rečeno da je 2019. u Ministarstvu zaštite životne sredine potpisan memorandum o utvrđivanju interesa za zajedničko upravljanje komunalnim otpadom između Loznice, Malog Zvornika, Ljubovije i Krupnja i Regionalnog centra za upravljanje otpadom ‘’Eko-Tamnava“ - Ub.

Ovaj centar je nastao kao rezultat udruživanja 11 lokalnih samouprava, grada Valjeva, centra Kolubarskog okruga, još pet opština tog okruga, dve opštine Mačvanskog i tri opštine grada Beograda. U REC ‘’Eko -Tamnava“ biće izgrađena Regionalna sanitarna deponija ‘’Kalenić“ sa pratećom infrastrukturom.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Da bi se realizovalo pridruživanje potrebno je da lokalne samouprave ispune uslove za funkcionisanje sistema, a to je, pored ostalog, povećanje obuhvata prikupljanja otpada na 100 odsto stanovništva i teritorije, nabavku kanti, kontejnera, vozila auto-smećara za prevoz komunalnog otpada, uvođenje primarne selekcije i nabavka opreme za nju, otvaranje Centra za sakupljanje sekundarnih sirovina, zatvaranje i rekultivacija postojećih gradskih i opštinskih smetlišta, sakupljanje biorazgradivog otpada i izgradnja pilot postrojenja za kompostiranje i izgradnja mobilnog postrojenja za građevinski otpad.

Cilj je da se savremenim tretmanom, kroz primarnu i sekundarnu selekciju izdvoje sekundarne sirovine od kojih se očekuju značajni prihodi, a ujedno smanji količina otpada koje će biti odlagan na Regionalnu deponiju ‘’Kalenić“.

Ujedno će, pokrivanjem svog stanovništva sistemom odnošenja otpada, biti sprečeno stvaranje divljih deponija. Loznica pridruživanjem regionalnoj deponiji rešava problem upravljanja komunalnim otpadom i stvara uslove za trajno zatvaranje gradske deponije na kojoj je stigla do trinaeste faze sanacije. Taj posao traje od 2011. i ova deponija služiće sve do početka odlaganja komunalnog otpada na regionalnu.

Kurir.rs/T.M.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track