GRADSKI AUTOBUSI SVE ČEŠĆE VINOVNICI NEZGODA: Okanović o nesreći na Labudovom brdu: Vozača autobusa PEŠAK NE MOŽE DA IZNENADI
Damir Okanović o učestalim saobraćajnim nesrećama u Beogradu, Foto: Kurir Televizija, Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

kurir tv

GRADSKI AUTOBUSI SVE ČEŠĆE VINOVNICI NEZGODA: Okanović o nesreći na Labudovom brdu: Vozača autobusa PEŠAK NE MOŽE DA IZNENADI

Društvo -

Trogodišnja devojčica i njena majka povređene su u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče na Labudovom brdu, u Beogradu.

Saobraćajna Nesreća, Labudovo Brdo
foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

Prema informacijama Kurira, majka i ćerka prelazile su ulicu na pešačkom prelazu kada ih je na njih naleteo gradski autobus na liniji 59. Prvo je udario u majku, koja je dete držala sa desne strane pa onda u dete. Vozaču autobusa bilo je zeleno kada je trebalo da skrene u ulicu gde je i pešacima u tom trenutku bilo zeleno.

Damir Okanović
foto: Kurir tv

Ova saobraćajna nezgoda još jedna je u nizu onih koje su se dogodile u poslednje vreme, a u kojima su učestvovala vozila gradskog prevoza u Beogradu. Dan ranije, sudarili su se tramvaj i autobus. U sudaru je povređeno ukupno deset osoba: šestoro ljudi iz autobusa, a troje iz tramvaja, kao i vozač koji je dobio teže telesne povrede. Nakon svih ovih udesa, s pravom se pitamo: ko nam vozi autobuse i tramvaje, da li je saobraćajna signalizacija pravilno postavljena i da li smo bezbedni?

04:01

GRADSKI AUTOBUSI SVE ČEŠĆE VINOVNICI SAOBRAĆAJNIH NESREĆA Damir Okanović o mogućim uzrocima nesreća u Beogradu

Gost na ovu temu je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović u jutarnjem programu "Redakcija" u razgovoru sa urednicom i voditeljkom Snežanom Petrović.

Okanović se osvrnuo na događaje ostaviviši po strani pravosudni momenat i to ko je kriv, pa započeo razgovor iz ugla saobraćajnih pravila.

- Pešak, na pešačkom prelazu ne može da vas iznenadi, već ste dužni da očekujete pešaka, osim u ekstremnim situacijama. Kada je u pitanju semaforizovan pešački prelaz, vozač ne može da očekuje da će se pešak pojaviti kada je njemu zeleno, a kada je reč o levom ili desnom skretanju, imate razlog da pretpostavljate da li je pešaku zeleno ili ne. Zbog čega je ovde došlo do ove nesreće, baviće se tužilac... - rekao je Okanović.

Procedure nakon ovakvih udesa, idu tako što javni tužilac vodi postupak, saobraćajna policija izlazi na lice mesta, vrši uviđaj, kada završi kompletnu dokumentaciju to se šalje tužilacu koji dalje odlučuje kako da postupa, obajsnio je u nastavku Okanović.

- Ukoliko su u pitanju teške povrede i smrt, dalje sud izriče odluku, a vrlo se često dešava da tužilac zaključi sporazum o priznanju krivičnog dela i sve ide bržim procesom - dodaje Okanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

02:31

U KAMION SA 18, U AUTOBUS S 21 GODINOM! Novi zakon o saobraćaju donosi niz novina, a evo šta čeka one S PROBNIM DOZVOLAMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja