"DECI SE JAVLJAJU TRAUME IZ RIBNIKARA, RODITELJI IMAJU OVAJ ZAHTEV" Ivanović: Za ovu psihoterapeutsku tehniku kažu da je efikasna
Foto: Kurir Televizija, Nenad Kostić

kurir tv

"DECI SE JAVLJAJU TRAUME IZ RIBNIKARA, RODITELJI IMAJU OVAJ ZAHTEV" Ivanović: Za ovu psihoterapeutsku tehniku kažu da je efikasna

Društvo -

Septembarski polazak u školu je oduvek bilo iskustvo za sebe, pa su tako roditelji pripremali sve od potrebština, dok je deci ipak presudan onaj psihološki momenat.

Prvacima je samo po sebi teško adaptiranje na novu sredinu, ali i prihvatanje iste, a sada se teret brige i osećaja nesigurnosti svalio na maltene sve đake koji se vraćaju u školske klupe.

škola, knjige, Roditeljielji, novac, pare
foto: Shutterstock

Detaljnije o ovoj temi pričala je gošća "Pulsa Srbije" Dragana Ivanović, psiholog.

Prvo je odgonetnula kako se leče i prevazilaze traume kod dece, a prvenstveno se misli na učenike koji su bili u školi na dan masakra.

- Ono što ja savetujem, a i u svetu se pokazalo kao efikasno, je EMDR psihoterapijski pristup. To je tehnika koja se sprovodi u dešavanjima gde imamo masovna ubistva, ratove, elementarne nepogode... Naučna istražavanja su pokazala da je to tehnika koja može da se koristi najranije posle traume i ona snižava određen nivo uznemirenja. Cilj je da osoba ili dete pogođeno traumom može normalno da funckioniše - započela je Ivanović, pa je obrazložila o kakvoj se tehnici radi:

01:23

DECI SE JAVLJAJU TRAUME IZ RIBNIKARA, RODITELJI IMAJU OVAJ ZAHTEV Ivanović: Ta terapija je najefikasnija, HITNO REAGUJEMO!

- Tehnika može da bude jedan na jedan, dakle terapeut i klijent, ali može da se radi i u grupi, jer je malo takvih terapeuta.Tehnika obrađuje konkretan događaj koji se dogodio, dakle određene slike, postoji protokol po kojem se radi to. Naglašavam, jer ne može to da se radi po svom nahođenju. Smatram da je EMDR asocijacija Srbije spremna, imala je dodatne edukacije za rad sa osobama koje su pogođene u Ribnikaru.

Potom se osvrnula na zahtev roditelja da oni, zajedno sa osobljem škole i učenicima, budu uključeni u tretman:

- Ne znam da li rade na lični zahtev, ali ono što znam jeste da postoji zahtev roditelja iz Ribnikara da oni, osobolje i deca budu uključeni u tretman. To bih i ja preporučila. Školska godina je pred nama i moramo pod hitno da odreagujemo jer već počinju da se razvijaju određeni simptomi kao posledica traume. Nije trebalo da čekamo prvi septembar, već je trebalo odmah to da preduzmemo.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:22

Čistačica OŠ Vladislav Ribnikar svedoči o poseti predsednika Vučića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track