AMERIČKI AMBASADOR O SLUČAJU MTS: Priština da bude oprezna kada je u pitanju oduzimanje licenci za rad, veoma osetljivo pitanje
Foto: Zorana Jevtić

Džefri Hovenijer upozorio PRIŠTINU

AMERIČKI AMBASADOR O SLUČAJU MTS: Priština da bude oprezna kada je u pitanju oduzimanje licenci za rad, veoma osetljivo pitanje

Društvo -

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer upozorio je danas Prištinu da treba da bude oprezna kada je u pitanju oduzimanje licenci za rad, navodeći da su u toku razgovori oko rešenja situacije sa dozvolom srpskom telekomunikacionom operateru MTS, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

MTS d.o.o. je kompanija osnovana na osnovu Briselskog sporazuma o telekomunikacijama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. Vlada Kosova je početkom avgusta donela odluku da ukine licencu za nekoliko kompanija sa "protivustavnim dokumentima" za registraciju, među kojima je i MTS, ćerka firma Telekoma Srbije.

Kao razlog za MTS naveden je "propust u dokumentaciji", odnosno da pasoš jednog od odgovornih lica nije skladu sa kosovskim propisima. Na pitanje RSE kakav je stav američke ambasade oko odluke vlade Kosova da srpskom telekomunikacionom operateru MTS oduzme dozvolu za rad, Hovenijer je na konferenciji za novinare rekao da se radi o "veoma osetljivom pitanju”.

"U slučaju bilo kog biznisa, čija licenca može da se oduzme, ohrabrujemo Vladu da preduzma takve radnje sa oprezom. Velika je stvar kada oduzmete licencu za rad", rekao je Hovenijer i pozvao vladu Kosova da bude "veoma, veoma oprezna u akcijama koje preduzima".

"Nije razumno da se povlače koraci bez koordinacije"

Dodao je da je razumno što vlada Kosova očekuje da preduzeća koja posluju na Kosovu poštuju i zakone na Kosovu, ali da nije razumno da povlači korake bez koordinacije.

"Međunarodna zajednica očekuje od vlade da koordiniše sa nama, oko načina sprovođenja zakonskih odredbi, oko nečega što je osetljivo, kao što je poslovanje preduzeća čiji su temelji proizašli iz sporazuma (u okviru dijaloga), uz posredovanje EU", rekao je Hovenijer.

On je dodao da su u toku razgovori sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i Vlade Kosova oko toga kako da se reši ova situacija.

"Ne želim da prejudiciram ishod ovog (razgovora), i ne želim da trošim vreme na pojedinosti, osim da kažem da smo podržali i podržavamo inicijativu specijalnog predstavnika EU, koji ima odgovornost da obezbedi punu usklađenost sa svim briselskim sporazumima", rekao je Hovenijer.

Lučić: Niti će nam ukinuti signal niti Telekom Srbija planira da se dobrovoljno ukine na Kosovu i Metohiji

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je nedavno za Euronews Srbija da "kompaniji neće biti ukinut signal na području Kosova i Metohije, niti mi planiramo dobrovoljno da ga ukinemo".

Lučić je odluku prištinskih vlasti nazvao "velikim apsurdom" i rekao da MTS d.o.o. sada na raspolaganju ima dva pravna leka.

"Prvi je da u roku od 30 dana podnesemo žalbu instituciji koja nam je poništila registraciju, a drugi pravni lek je da od suda u Prištini tražimo privremenu meru suspenzije do sudskog spora", rekao je Lučić i dodao da se Telekom Srbija u rešavanju ovog problema oslanja i na pomoć međunarodne zajednice. Štaviše, direktor Telekom Srbija podcrtava da je međunarodna zajednica sada na ispitu i da od njih očekuje istu reakciju kao i u slučaju televizije Klan Kosova.

"To je jedan višestruki apsurd koji bi ozbiljno ugrozio Briselski sporazum koji onda faktički ne bi postojao, ali mnogo bitnije od svega, potpuno bi odsekao jednu populaciju od mogućnosti da imaju dobru komunikaciju sa ostatkom Srbije, pristup televizijama i dobrom internetu. Čitava jedna srpska populacija od 30 hiljada domaćinstava bila bi odsečena od telekomunikacija i to bi imalo katastrofalne poruke", kaže Lučić i nastavlja:

Niti će nam ukinuti signal niti Telekom Srbija planira da se dobrovoljno ukine na Kosovu i Metohiji

"Ujedno, to bi bila i katastrofalna poruka svim Srbima da nisu dobrodošli. Gašenje MTS-a bi donelo nenadoknadive posledice po opstanak populacije Srba na KiM. Nadam se da će međunarodna zajednica reagovati i da će njihov pritisak biti važan faktor u tome da se naša žalba prihvati", kaže Lučić.

Inače, Telekom Srbija obavestio je Brisel, kao i sve strane ambasade u Beogradu i Prištini o kršenju Briselskog sporazuma. Lučić je rekao i da je još jedan bitan razlog zašto se krenulo u kampanju protiv Telekoma, taj što Kurtijeva administracija vrši veliki pritisak na ovu kompaniju u poslednjih godinu dana.

"O tome smo više puta obaveštavali, pre svega američku ambasadu u Prištini, a poznato je i da su pre dva i po meseca probali da ugase televiziju Klan Kosova, najveći opozicioni medij, pod istim razlogom jer su pronašli da u registracionom listu piše 'Peć, Republika Srbija'". Onda se podigla međunarodna zajednica, imali su demonstracije, pa da bi skrenuli pritisak sa tog slučaja, kažu da su ponovo ispitali sve registre i u novom talasu obavestili 15 firmi da ih gase, među kojima smo i mi", objašnjava generalni direktor "Telekom Srbija".

(Euronews Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track