SVEČANO OTVOREN 32. ŽIČKI DUHOVNI SABOR „PREOBRAŽENJE 2023.“: Izložba o Jovanu Dučiću u Kraljevu (FOTO)
Foto: Kurir/J.S.

kraljevo

SVEČANO OTVOREN 32. ŽIČKI DUHOVNI SABOR „PREOBRAŽENJE 2023.“: Izložba o Jovanu Dučiću u Kraljevu (FOTO)

Društvo -

Izložbom „Jovan Dučić, svom milom Trebinju - Tragom jedne vizije“ iz Legata Muzeja Hercegovine u Trebinju, u Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu večeras je svečano otvoren 32. Žički duhovni sabor „Preobraženje 2023“.

Prva, od tri celine unutar izložbe autorke Ivane Grujić, odnosi na Dučićevu biografiju i diplomatsku službu, i predstavljena je kroz odlikovanja, diplomatske uniforme i prepiske.

U drugom i centralnom delu izložbe je arheološka zbirka, koju čine predmeti iz rimskog i srednjovekovnog perioda, koje je Dučić sakupio tokom diplomatske službe u Italiji, dok je u trećem delu predstavljena Dučićeva kolekcija slika.

- Izložba pokazuje začetak ideje o osnivanju Muzeja Hercegovine u Trebinju, a idejni tvorac je bio upravo Jovan Dučić. Mi smo i danas počastvovani time što je takav velikan našeg naroda imao plemenitu misiju u 13 diplomatskih službovanja, gde je dobijao najviša priznanja i sakupljao različite umetničke predmete sa željom da svoj rodni grad ulepša i pretvori u čitav grad - muzej, kazala je ovom prilikom autorka Ivana Grujić.

Kako je najavljeno, ovogodišnji laureat najvećeg priznanja „Preobraženja“ – „Žičke hrisovulje“ pesnik Ljubivoje Ršumović kraljevačkoj publici predstaviče se naredne večeri u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“, a o njegovom pesničkom delu govoriće Vladimir Dimitrijević i Branko Stevanović.

1 / 12 Foto: Kurir/J.S.

Naučno - kritički skup na kojem će eminentni poznavaoci savremene srpske poezije izložiti svoje radove o Ršumovićem stvaralaštvu koji je prethodnih godina zbog pandemije bio pomeren za oktobar, ponovo je vraćen u dane saborovanja i biće održan u biblioteci 18. avgusta.

Istog dana, u sklopu programa „Književnost i mladi“ sa kraljevačkim gimnazijalcima družiće se pesnici Milica Špadijer, Radoslav Milenković, Aleksandra Jovanović, Roland Orčik iz Mađarske i Tomas Calapatis iz Grčke, dok je za vreme održavanja Žičkog duhovnog sabora u Narodnom muzeju planiran dvodnevni naučni simpozijum „Publicistika u razvoju društva i države“.

Uoči Preobraženja, u okviru tradicionalnog pesničkog programa u dvorištu „Adžića kuće“ svoje stihove govoriće pesnici: Slađana Bažalac, Aleksandra Jovanović, Đorđe Kuburović, Radoslav Milenković, Miloje Radović, Živojin Rakočević i Milica Špadijer, a u sklopu programa „Versopolis“ Roland Orčik i Tomas Calapatis.

Pesnik Ljubivoje Ršumović, rođen je 1939. godine u selu Ljubišu na Zlatiboru. Školovao se u rodnom selu, Čajetini, Užicu i u Beogradu gde je diplomirao na Filološkom fakultetu. Objavio je više od stotinu pesničkih i proznih naslova, većinom za decu, ali i za odrasle. Dobitnik je svih domaćih priznanja u književnosti za decu i više uglednih međunarodnih nagrada.

Žička hrisovulja, kao prestižno pesničko priznanje, koje čini unikatna zlatnopečatna povelja i ikona Preobraženja Gospodnjeg, biće uručena Ršumoviću u trpezariji manastira Žiča na Preobraženje, 19. avgusta.

Inače, najstarija preobraženjska kulturna manifestacija u Srbiji - Žički duhovni sabor „Preobraženje“ postoji od 1992. godine, a osnovali su je članovi Književnog kluba Kraljevo, pesnici Dušan Stojić, Miloš Milišić i Ivan Rajović.

Čast da večeras otvori Žički duhovni sabor „Preobraženje 2023“, po tradiciji, pripala je gradonačelniku Kraljeva dr Predragu Terziću.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track