Čim se rode narkomani

Čim se rode narkomani

Društvo -
Jako je važno da majke budu iskrene i da nam kažu da li su tokom trudnoće koristile neke od psihoaktivnih supstanci. Onda možemo da odredimo adekvatnu terapiju i vreme bolničkog lečenja, kaže Ljiljana Dobrić

NOVI SAD - Svakog meseca u novosadskom porodilištu Betanija rodi se po jedna beba koja odmah po rođenju završi na terapiji za odvikavanje od droge. Međutim, pretpostavlja se da ovakvih slučajeva ima mnogo više s obzirom na to da je moguće da dete ne ispolji simptome odmah po rođenju, već nekoliko dana kasnije, kad majka napusti bolnicu. Trudnice, inače, teško priznaju da su koristile neku drogu, čak i kad vide da se novorođenče muči u inkubatoru.

Jako je važno da majke budu iskrene i da nam kažu da li su tokom trudnoće koristile neke od psihoaktivnih supstanci. Onda možemo da odredimo adekvatnu terapiju i vreme bolničkog lečenja. Mi ne možemo da utvrdimo koliko su dugo koristile drogu niti koju drogu ukoliko nam to same ne kažu i zaista je jako važno da se majke otvore ne bismo li svi zajedno pomogli bebi da se što pre oporavi – istakla je načelnica neonatologije u novosadskoj Betaniji Ljiljana Dobrić.Prema rečima Dobričeve, širok je dijapazon posledica korišćenja droge. Narkotici negativno utiču i na zdravlje trudnice, na sam porođaj, kao i na dete, piše NS reporter.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja