VRUĆINE PUNE DOMOVE ZDRAVLJA PO SRBIJI! Dr Kojić: U Kragujevcu smo juče imali 17 novozaraženih koronom, VAŽNO JE DA NAS SLUŠATE
Foto: Kurir TV

kurir tv

VRUĆINE PUNE DOMOVE ZDRAVLJA PO SRBIJI! Dr Kojić: U Kragujevcu smo juče imali 17 novozaraženih koronom, VAŽNO JE DA NAS SLUŠATE

Društvo -

Još jedna tropska noć je iza nas, ali i tropski dan. Visoke temperature koje su zabeležene u Vojvodini zadržaće se i narednih dana.

Sremska Mitrovica bila je u samom vrhu po temperaturi vazduha, koja je dostigla 35. podeok. Ovakva nagla promena uticala je i na hronične bolesnike.

Kakve su prognoze za naredni period i kako se rashlađuju Sremci izvestila je novinarka Kurir TV Aleksandra Dražić.

- Ako čujete buku oko mene, to je uređivanje gradske plaže u Sremskoj Mitrovici kako bismo mogli da uživamo do kraja leta. Zahvatio nas je tropski talas, a Sremska Mitrovica bila je jedan od najtoplijih gradova. Za nas najavljeno zahlađenje ne važi, očekuju nas tropski dan i tropska noć. A veče ćemo provesti na Keju i na Žitnom trgu gde ćemo gledati filmove na otvorenom. U čitavom Sremu povećan je broj poziva Hitnoj pomoći zbog visokih temperatura - izvestila je Aleksandra Dražić.

Gledaoci jutarnjeg programa Redakcija slikom su se preselili do Kragujevca odakle se javila novinarka Kurir TV Ivana Đorđević i razgovarala sa doktorkom, koja je objasnila kako trenutne vremenske prilike utiču na naše zdravlje.

- Dok traju toplotni talasi, osnovno je da vodimo računa o najosetljivijem delu populacije, a to su deca, trudnice, stariji ljudi i hronični bolesnici. Godinama pričamo kako se treba ponašati kad su velike vrućine i oni koji nas pslušaju, uglavnom prolaze bez većih tegoba. Osnovna preporuka je da se bez preke potrebe od 10 do 17 ne izlazi napolje. Ukoliko izlazimo, obući se komotno u svetlije boje, obavezno šešir, kačket, naočare za sunce. Ako imamo mogućnost i neku kremu sa zaštitnim faktorom. Osnovno je povećan unos tečnosti, mislim na vodu, nikako alkohol, gazirani napici i veće količine kafe - dr Sanja Kojić, načelnica Opšte medicine Doma zdravlja Kragujevac.

05:55

VRUĆINE PUNE DOMOVE ZDRAVLJA PO SRBIJI! Dr Kojić: U Kragujevcu smo juče imali 17 novozaraženih koronom, VAŽNO JE DA NAS SLUŠATE

- Uglavnom imamo dolazak hroničnih pacijenata kod kojih može da se javi vrtoglavica, mučnina, pad pritiska, ubrzan rad srca. Preporuka za sve hronične pacijente je da redovno koriste propisanu terapiju. Ako primete promene, da se jave svom izabranom lekaru, pa će mu on prilagoditi terapiju, a da nikako to ne rade na svoju ruku - objasnila je dr Kojić.

Za kraj je dodala i kakva je aktuelna situacija s kovidom u Kragujevcu.

- Poslednjih dana imamo povećan broj pregleda u kovid ambulanti, juče ih e bilo 110. Uglavnom su to povratnici s letovanja, s prehladama i stomačnim virusom, ali imamo i povećan broj pozitivnih na kovid, juče ih je bilo 17. Uglavnom oni koji su se vratili iz banja ili s mora, nadam se da je to trenutno i da ćemo vratiti koronu na nulu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track