BALKAN ČEKA PAKLENI VIKEND! Meteorolog objavio šta nas čeka u subotu i nedelju, ali ni tu nije kraj!
Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Shutterstock

vremenska prognoza

BALKAN ČEKA PAKLENI VIKEND! Meteorolog objavio šta nas čeka u subotu i nedelju, ali ni tu nije kraj!

Društvo -

Meteorolog Ivan Ristić objavio je na svom Fejsbuk profilu kakvo nas vreme očekuje narednih dana.

- Centar nerona, odnosno najtopliji deo vrelog afričkog anticiklona, koji se trenutno nalazi zapadno od Alpa zbog prodora svežeg atlanskog vazduha u zapadnu Evropu, premestiće se za vikend na Balkan i našu zemlju. U subotu i nedelju Balkan će biti najtopliji region u Evropi. U našoj zemlji vreo će biti i ponedeljak. Dakle za vikend i u ponedeljak u Srbiji pretežno sunčano, vrelo i sparno. Najviša dnevna temperatura kretaće se od 35 stepeni do 39 stepeni - piše Ristić i dodaje:

Ivan Ristić
foto: Kurir televizija

- Prodor vlažnog i svežijeg vazduha u zapadno Sredozemlje usloviće razvoj cikona iznad Italije koji će se polako premeštati na istok donoseći osveženje, pljuskove kiše lokalno i nepogode praćene gradom i olujnim vetrom. Oblaci, kiša i osveženje u sklopu pomenutog ciklona u Srbiji se očekuju u utorak 29. avgusta i to će ujedno biti kraj ovog toplotnog talasa.

Prema njegovim rečima iako je na početku Neron afrički anticiklon delovao jako neubedljivo zbog čega mnogi meteorlozi nisu na njega obraćali pažnju on se vremenom razvio u ozbiljan toplotni talas koji je zahvatio veći deo Evrope i mnogo temperaturnih rekorda je oboreno čak i onaj o nultoj izotermi kada svi najviši planinski vrhovi Evrope imaju pozitivnu temperaturu.

- Ostalo je da se vidi da li će i na Balkanu ovog vikenda biti oboren neki temperaturni rekord - poručio je Ristić.

U celoj Srbiji upaljen je narandžasti meteo alarm zbog ekstremno visokih temperatura, izuzev Beograda, Šumadije i jugozapadne Srbije gde je na snazi žuto upozorenje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track