VIŠE OD 120 DOMAĆIH I INOSTRANIH IZLAGAČA: Najavljen Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme PARTNER 2023
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

VIŠE OD 120 DOMAĆIH I INOSTRANIH IZLAGAČA: Najavljen Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme PARTNER 2023

Društvo -

Predstojeći 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“ biće održan od 25. do 28. septembra ove godine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije na Beogradskom sajmu.

O sajmu i o tome šta će biti predstavljeno govorili su načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane brigadni general Slavko Rakić, pomoćnik direktora Javnog preduzeća „Jugoimport-SDPR“ za komercijalne poslove Aleksandar Lijaković i koordinatorka projekta iz Beogradskog sajma Ljiljana Šoškić.

General Rakić pozdravio je okupljene u ime Ministarstva odbrane i najavljujući jednu od najvećih manifestacija, kada je reč o naoružanju i vojnoj opremi, istakao da više od dve decenije taj sajam beleži stalni uzlazni trend po broju izlagača, prikazanih sredstava, poslovnih saradnika i posetilaca, kao i po publicitetu koji dobija u domaćim i inostranim medijima. On je podsetio da je „PARTNER“ već 22 godine najveći i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u regionu.

Međunarodni sajam naoružanja
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

- Svetske okolnosti i usložnjavanje bezbednosne situacije u regionu i svetu, direktno su uticale na dinamičan razvoj novih borbenih sistema za potrebe Vojske Srbije, prioritetno, za podizanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije, koji su istovremeno prepoznati na inotržištu – naglasio je general Rakić, ukazujući na ubrzan napredak od 2018. godine po pitanju razvoja sredstava naoružanja i vojne opreme, od kada je 188 sredstava naoružanja i vojne opreme uvedeno u naoružanje i vojnu opremu naše vojske, od kojih je samo 52 „nulte“ serije.

Samo od prethodnog sajma „PARTNER 2021“, dodao je, Vojnotehnički institut i domaća odbrambena industrija Srbije su razvili 66 novih sredstava, od kojih 21 „nulte“ serije koje su uspešno proizvedene.

- Veći deo ovih sredstava biće izložen na predstojećem sajmu, tako da ćete moći da vidite novorazvijene artiljerijsko-raketne sisteme, sisteme PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplove, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopne sisteme, telekomunikacione sisteme i sisteme upravljanja vatrom, vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa i širok dijapazon savremenog naoružanja i vojne opreme, iz domaće proizvodnje razvijenog ranijih godina – istakao je general Rakić.

Kao rezultat tog ubrzanog i uspešnog razvoja nove generacije naoružanja i vojne opreme između dva sajma, kako je naglasio, sa domaćom industrijom su za potrebe Vojske Srbije ugovoreni poslovi u vrednosti koja prevazilazi vrednosti ugovora potpisanih u dvadesetogodišnjem periodu do 2015. godine.

- Samo u prethodnih mesec dana, Ministarstvo odbrane je sa domaćim fabrikama potpisalo ugovore za nabavku naoružanja u vrednosti od 6,2 milijarde dinara, koje će u narednom periodu biti isporučeno Vojsci Srbije. Osim toga, sa javnim preduzećem „Jugoimport-SDPR“ domaća industrija potpisala je još jedan ugovor u vrednosti od 3,5 milijarde dinara za potrebe izvoza. Do početka Sajma se očekuje potpisivanje novih ugovora u iznosu više od 4 milijarde dinara, što je samo deo intenziviranog procesa opremanja Vojske Srbije naoružanjem iz domaće proizvodnje – rekao je načelnik Uprave za odbrambene tehnologije.

Međunarodni sajam naoružanja
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Kako je naglasio, šira javnost će, takođe, imati priliku da vidi i deo savremenih borbenih sistema koji su proizvod kapitalnog opremanja Vojske Srbije složenim sistemima iz uvoza.

- Sajam „PARTNER“ Ministarstvo odbrane posmatra kao veoma značajnu priliku i važan mehanizam za prezentovanje našoj i svetskoj javnosti dostignuća u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme i odbrambenih tehnologija, kao i potencijala naše države da se samostalno brani. Osim kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambena industrija Srbije, koje uz javno preduzeće „Jugoimport-SDPR“ predstavljaju osnovu srpskih potencijala u oblasti naoružanja i vojne opreme, na predstojećoj sajamskoj manifestaciji pojaviće se i brojni drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Republike Srbije – naglasio je general Rakić.

On je dodao da u skladu sa međunarodnim karakterom manifestacije, u sklopu rastuće međunarodne vojno-tehničke i vojno-ekonomske saradnje sa partnerskim zemljama poput Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Narodne Republike Kine i prijateljskih zemalja sa Bliskog i Srednjeg istoka, Azije i Afrike, očekuje da se ove godine na Sajmu pojavi značajan broj inostranih renomiranih izlagača i proizvođača naoružanja i vojne opreme.

Pomoćnik direktora „Jugoimport-SDPR“ Lijaković istakao je da to preduzeće nastupa na Sajmu u okviru tri svoje poslovne misije, istakavši da od njegovog osnivanja, prva misija podrazumeva integraciju svih kapaciteta srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu.

- Ovog puta, kao i do sada, integrišemo dve osnovne grupacije naših partnera. Jedna je Odbrambena industrija Srbije, a druga je grupacija naših kooperanata u proizvodnji složenih borbenih sistema. Možemo da kažemo da ove godine više od 50 odsto izlagača nastupa pod okriljem „Jugoimport-SDPR“ kao integratora i na to smo posebno ponosni – rekao je Lijaković.

Lijaković je posebno naglasio značaj druge misije tog preduzeća – proizvodnju i razvoj složenih borbenih sistema, a zatim govorio i o trećoj misiji – o opremanju Vojske Srbije sredstvima iz domaće proizvodnje i iz uvoza.

- „Jugoimport-SDPR“ podržava Sajam, odnosno Ministarstvo odbrane, u pozivanju i akreditaciji nastupa proizvođača iz inostranstva, kako sa zapada, tako i iz drugih zemalja. Praksa na svetskim manifestacijama je da se tu uglavnom nalaze preduzeća koja žele da nastupe na konkretnom tržištu i to je dobra prilika da se sve zemlje, koje žele da budu naš dugoročni snabdevač u oblasti nekih borbenih sistema, koje mi u Srbiji ne proizvodimo, ovde pojave i prikažu svoje mogućnosti – rekao je pomoćnik direktora Lijaković i dodao da na ovogodišnjem Sajmu naoružanja i vojne opreme „Srpska banka“ nastupa u okviru „Jugoimport-SDPR“, kao jedno od njegovih zavisnih preduzeća dodavši da je to banka namenski usmerena na saradnju sa preduzećima iz Odbrambene industrije Srbije.

Koordinatorka projekta Ljiljana Šoškić istakla je da je velika čast što se Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme održava na Beogradskom sajmu i naglasila da je reč o najznačajnijoj manifestaciji te vrste u Jugoistočnoj Evropi.

- Koliko je značajna proizvodnja, toliko je značajna i promocija srpske odbrambene industrije, a ona je na Sajmu najkompletnija. Ova manifestacija je prilika da široj javnosti budu predstavljeni svi potencijali srpske odbrambene industrije, kao i svi svetski eminentni proizvođači naoružanja i vojne opreme – rekla je predstavnica Beogradskog sajma i naglasila da je, od njegovog osnivanja, svako naredno izdanje sajma „PARTNER“ u svim aspektima bilo bolje od prethodnog – i po broju i značaju domaćih i stranih izlagača, veličini izložbenog prostora, tehnološkom nivou eksponata, poseti međunarodnih delegacija i broju posetilaca.

Više od 120 domaćih i inostranih izlagača, tokom četiri sajamska dana, predstaviće svoj proizvodni program, a biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti moći da prikažu dostignuća i ideje i da razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.

Pokrovitelj manifestacije „PARTNER 2023“ je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, s jedne strane radi prezentacije naučnih, istraživačkih, opitnih, remontnih i obrazovnih mogućnosti svojih institucija, a s druge strane radi potreba Vojske Srbije. Organizator je Beogradski sajam, a suorganizator je, kao i prethodnih godina „Jugoimport-SDPR”.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER“ održava se svake druge godine na Beogradskom sajmu i prilika je za predstavljanje proizvođača naoružanja i vojne opreme, uspostavljanje kontakata i saradnje i novo pozicioniranje na tržištu Jugoistočne Evrope i sveta.

(Ministarstvo odbrane)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track