STIGAO JE OPASNI FENOMEN! "El Ninjo" ruši sve temperaturne REKORDE: Pik se očekuje krajem godine, a evo čega se naučnici PLAŠE
Foto: Shutterstock

nemilosrdno topi evropu

STIGAO JE OPASNI FENOMEN! "El Ninjo" ruši sve temperaturne REKORDE: Pik se očekuje krajem godine, a evo čega se naučnici PLAŠE

Društvo -

Prirodni klimatološki fenomen El Ninjo počeo je u Tihom okeanu, saopštila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA). Naučnici veruju da će zbog njega 2024. godina biti najtoplija u istoriji i da bi mogao doneti sušu Australiji i delovima Azije, ali i više kiše na jugu SAD-a i oslabiti monsun u Indiji. Taj fenomen takođe pogoršava uslove suše u Africi.

- U zavisnosti od svoje snage, El Ninjo može izazvati niz uticaja, kao što je povećanje rizika od obilnih padavina i suše na određenim lokacijama širom sveta. Klimatske promene mogu da pogoršaju ili ublaže određene uticaje povezane sa El Ninjom. On može dovesti i do novih temperaturnih rekorda", rekla je klimatološkinja Mišel L'Hereiz iz NOAA za BBC.

vremenska prognoza, toplotni talas, paklene vrućine, leto
foto: Shutterstock

La Ninja

Fenomen El Ninja prvi su primetili peruanski ribari daleke 1600. godine, kada su uvideli da su tople vode dostigle vrhunac u blizini Amerike u decembru. Događaj su nazvali "El Ninjo de Navidad", što na španskom znači Dete Hristos.

- Reč je o pozitivnim anomalijama temperature mora, za koje je primećeno da se najčešće javljaju oko Božića, pre svega na obalama Ekvadora i Perua, a mogu da traju i nekoliko meseci. Zbog povećanja temperature mora, količina ribe se smanjuje. Ove anomalije, osim lokalno duž obale Južne Amerike, mogu se proširiti i mnogo dalje, u centralni Pacifik - objasnila je Lidija Srnec, hrvatski klimatolog.

Suprotan klimatski fenomen je La Ninja, što na španskom znači devojčica. Tokom La Ninje, vetrovi duvaju velikom snagom po celom Tihom okeanu. Istovremeno guraju površinski sloj okeana niz vetar i izazivaju uzlaznu struju u moru i snižavanje površinske temperature u centralnom i istočnom delu Tihog okeana, piše Jutarnji list.

La Ninja se ređe pojavljuje od El Ninja

​El Ninjo i La Ninja se obično javljaju svake dve do sedam godina i obično traju devet do 12 meseci. Oni se ne smenjuju striktno periodično: događaji La Ninja su ređi od El Ninja.

Između 2020. i 2022. godine, severna hemisfera je imala tri epizode ​​La Ninje zaredom. Tokom ​​delovanja El Ninja globalne temperature rastu za oko 0,2 stepena Celzijusa, a tokom La Ninje padaju za oko 0,2 stepena Celzijusa, saopštila je britanska meteorološka služba.

- Sada je El Ninjo u usponu, ali zaista izgleda da će dostići vrhunac krajem ove godine. Novi globalni temperaturni rekord 2024. je definitivno verovatan i zavisi od toga koliko je jak ovaj El Ninjo - rekao je za Bi-Bi-Si Adam Skejf, šef dugoročne prognoze u Met Office-u.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja