AKO PRIMETITE OVE SIMPTOME KOD DETETA - HITNO KOD LEKARA: Nova zaraza kosi mališane u Srbiji, reč je o OPASNOM VIRUSU
Foto: Shutterstock

ređe kod odraslih

AKO PRIMETITE OVE SIMPTOME KOD DETETA - HITNO KOD LEKARA: Nova zaraza kosi mališane u Srbiji, reč je o OPASNOM VIRUSU

Društvo -

Nova zaraza kosi decu u Srbiji, upozoravaju lekari! Reč je o veoma opasnom "BRNU" virusu i može biti uzrok teške kliničke slike.

Pedijatri kažu da je bolest ruku, nogu i usta virusno oboljenje, koje se najčešće javlja kod dece do pet godina starosti, a ređe kod odraslih.

Prema njihovim rečima, bolest počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu, zatim se javlja malaksalost, ospe na dlanovima, stopalima, ustima, a ređe na kolenima, laktovima i genitalijama.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da se ovaj virus prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom.

- BRNU virus je nalik malim boginjama što dodatno stvara paniku među roditeljima. Primetan je povećan broj zaraženih, među kojima su uglavnom mala deca stara oko pet godina. Ona su i najugroženija grupa, mada se virus može javiti i kod starijih. Prvo se javljaju simptomi poput visoke temperature, bolova u grlu, malaksalosti, a zatim se po telu pojavljuje sitna ospa ili plikovi. U većini slučajeva bolest je blaga, ali u onim najtežim slučajevima može doći i do ozbiljnije kliničke slike, kao što su zapaljenje mozga i poremećaj nervnog sistema – naglašava dr Milićević.

Prema njegovim rečima, ne postoji odgovarajuća terapija za ovaj virus već mora da prođe sam od sebe, odnosno da se organizam izbori sam.

- Osim vitamina, lekova za temperaturu, dosta tečnosti i krema i talka protiv osipa, nema ništa drugo. Zato je bitno da roditelji pojačaju higijenu kod dece i da slede sve savete lekara kako bi se izbeglo još veće širenje zaraze ili došlo do inficiranja plikova i ospi – ističe dr Milićević.

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track