Afera Galenika: Ognjenović se plaši za bezbednost!

Saslušanje bivšeg direktora

Afera Galenika: Ognjenović se plaši za bezbednost!

Društvo -
Iako je tokom tročasovnog razgovora Nenad Ognjenović nekoliko puta pominjao političke pritiske, on je na sve načine izbegavao da govori o konkretnim imenima

BEOGRAD- Popišmanio se!Nenad Ognjenović, bivši direktor Galenike“, na prekjučerašnjem saslušanju pred inspektorima SBPOK pokušao je na sve načine da skine krivicu sa sebe zbog navodnih mućki u najvećoj domaćoj fabrici lekova, saznaje Kurir!- Ako sam zaista radio nešto mimo zakona, zašto niko tad nije reagovao? Pa, svi su znali kako „Galenika“ posluje - rekao je Ognjenović tokom tročasovnog saslušanja.Prema rečima našeg izvora, iako je u neformalnim razgovorima koje je iz Crne Gore vodio s ljudima iz Specijalnog tužilaštva najavio da će odati imena političara koji su ga „prisilili na sklapanje spornih ugovora u „Galenici“, Ognjenović je na saslušanju bio mnogo uzdržaniji!- Delovao je nervozno i zatvoreno. Zauzeo je odbrambeni stav i stalno ponavljao da on nije odgovoran za propast farmaceutskog giganta i da je radio po nalogu ljudi iz vlasti. Dug od 14 miliona evra nastao za vreme njegovog mandata pravdao je kursnom razlikom i razlikom u međunarodnim knjigovodstvenim standardima i troškovima kamata za kredit. Pričao je i o političkim pritiscima, ali je na sve načine pokušao da izbegne konkretna imena. Često je zamuckivao i različito odgovarao na ista pitanja - rekao je naš izvor i dodao da je Ognjenović nekoliko puta rekao da je zabrinut za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice.Do otkrića o sumnjivim poslovanjima u „Galenici“ došlo se tokom istrage u Agrobanci. Ispostavilo se da je 2010. u „Galenici“ napravljeno 14 miliona evra minusa. Objavljeni su i ugovori po kojima „Galenika“ za uvoz lekova plaća „Velefarmu“ posredničku proviziju od 4,5 odsto. Takođe, „Galenika“ je uzela pod zakup prostorije firme Radoslava Laleta Sekulića u Ivanjici i u nju je uložila nekoliko miliona evra. Posle izvesnog vremena Sekulić je tu firmu stavio pod hipoteku i uzeo kredit od Agrobanke. Pretpostavlja se da je sve to bio dogovor između „Galenike“, „Habitfarma“ i Agrobanke.

Ognjenović slobodan čovekBivši direktor „Galenike“ izašao je prekjuče iz policije kao slobodan čovek. On je, kako saznajemo, pozvan na informativni razgovor, posle kog će Tužilaštvo utvrditi da li ima elemenata za pokretanje istrage protiv odgovornih lica u fabrici lekova.- On nije priveden, nije osumnjičen jer istraga i dalje zvanično nije otvorena - kaže naš izvor.

Nova privođenjaKako bi Tužilaštvo imalo što jasniju sliku o poslovanju „Galenike“ iz vremena kad je Nenad Ognjenović bio na čelu firme, policija će u narednih nekoliko dana obaviti informativne razgovore s još nekoliko ljudi.- Planirano je da se obave razgovori s funkcionerima „Galenike“ i „Velefarma“ - kaže Kurirov izvor iz istrage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track