ODLAZAK POSLEDNJE CRVENOARMEJKE: U 102. godini preminula Nadežda Nada Lukić iz Runjana kod Loznice! PUTIN JE ODLIKOVAO MEDALJOM!
Foto: Kurir.rs/T.Ilić

Putin je odlikovao

ODLAZAK POSLEDNJE CRVENOARMEJKE: U 102. godini preminula Nadežda Nada Lukić iz Runjana kod Loznice! PUTIN JE ODLIKOVAO MEDALJOM!

Društvo -

LOZNICA – Lozničanka Nadežda Nada Lukić preminula je jutros u 102. godini, saopštio je Života Isaković, predsednik lozničkog SUBNOR-a, i istakao da je ona bila najstarija partizanka i crvenoarmejka u lozničkom kraju. Poslednjih godina povodom njenog rođendana, 25. marta, predstavnici lozničkog SUBNOR-a, Grada Loznice i ambasade Ruske Federacije u Srbiji redovno su posećivali Nadu ukazujući joj dužno poštovanje kakvo zaslužuju oni koji su se borili protiv fašizma.

- Deco moja, čuvajte našu Srbiju i naš narod. Lepa reč može sve da učini, a ružne reči odstranite i zaboravite, govorila je ona u tim susretima ističući da u životu uvek treba činiti dobra dela.

Partizanka, Nadežda Nada Lukić
foto: Kurir.rs/T.Ilić

Nada je rođena 1922. u Ljigu. Kao ilegalka je početkom Drugog svetskog rata pomagala Narodnooslobodilački pokret zbog čega je hapšena. Poslata je u logor, ali je uspela da se spase i ode u Rumuniju gde se priključila Crvenoj armiji. Borila se u Srbiji, Mađarskoj, Austriji i bila sa ruskim jedinicama i četama iz sastava Drugog i Trećeg ukrajinskog fronta.

Nadežda Nada Lukić
Nadežda Nada Lukić foto: Kurir.rs/T.Ilić

Pobedu je dočekala u Pragu 15. maja 1945, odakle se sa suprugom Milutinom Lukićem vratila u otadžbinu. Dobila je brojna ordenja zaslužena tokom vojevanja, a pre dve godine joj je ukazom predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina uručena medalja povodom 75 godina od pobede u velikom otadžbinskom ratu, 1941-1945. Radni vek provela je kao službenik na kartoteci lozničke bolnice. Poslednja loznička učesnica Drugog svetskog rata biće sahranjena sutra na groblju u Runjanima.

Inače, prema rečima Isakovića u ovom kraju živ je još samo jedan učesnik Narodnooslobodilačke borbe, jedan stogodišnjak iz lozničkog sela Kozjak.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track