EVO KO JE BILA SLONICA TVIGI: U Srbiju stigla nakon što je ubila čuvara u Holandiji, obožavala bundeve, a zbog ovoga je bila sama
deca su je volela, Foto: Tanjug/Tanja Valič

pamtićemo je zauvek

EVO KO JE BILA SLONICA TVIGI: U Srbiju stigla nakon što je ubila čuvara u Holandiji, obožavala bundeve, a zbog ovoga je bila sama

Društvo -

Slonica Tvigi, jedna od najpoznatijih stanarki Beo zoo vrta, uginula je u 58. godini nakon kraće i teže bolesti, saopštio je danas Vrt dobre nade.

Naime, slonica Tvigi je 1990. godine stigla u prestonički Zoo vrt kao mala i mršava, a ime je dobila po popularnoj manekenki iz perioda njenog rođenja.

Bivši direktor Beo-Zoo vrta Vuk Bojović doveo je slonicu Tvigi u Beograd da bi pokušao da je upari sa slonom Bojotom, u čemu je i uspeo. Bojot je umro od starosti i od tada je Tvigi sama.

U Vrt Dobre nade je dovedena iz iz Holandije pošto je ubila čuvara, pisali su naši mediji.

slonica, Tvigi, uginula, slonica Tvigi
foto: Facebook Printscreen/Beo zoo-vrt

Tvigi je azijski slon, a danas bi verovatno predvodila svoje krdo kao najstarija slonica. Krda slonova su matrijarhati, što znači da ih predvodi najstarija slonica i sastavljena su samo od ženki. U svakom krdu ima između 10–30 slonica. U krdu nema borbe, već se predvodnice smenjuju jedino kada najstarija slonica umre.

Azijski slonovi dnevno pređu od pet do 10.000 kilometara u potrazi za hranom, a hrane se lišćem, plodovima stabala i korom. Iako slonovi nemaju prirodne neprijatelje, osim lavova, koji ponekad love mlade slonove, veliku pretnju za azijske slonove predstavljali su ljudi, koji su ih u prošlosti lovili zbog velikih kljova, a u zemljama u kojima je lov zabranjen su (bili) žrtve krivolova.

Danas se retko viđaju azijski slonovi sa kljovama, baš zato što su selektivno lovljeni mužjaci koji su imali velike kljove.

Ljubav prema bundevama

Kako je RTS ranije pisao slonica Tvigi je svake jeseni uživala u poslastici - budnevi.

- Tvigica je jedna izuzetno jaka, dominantna ličnost i u prirodi bi ona bila matrijarh koji predvodi krdo. U ovom slučaju ona ovako pokazuje svoju dominaciju, što će da uradi stvari ne onda kada mi to od nje očekujemo, nego kada ona odluči. Tvigi odlično zna šta je bundeva. Voli prijatna iznenađenja i siguran sam da će da dođe do onoga što voli - objasnio je tada za RTS Kristijan Ovari, biolog Beo zoo vrata.

Inače u beogradskom zoološkom vrtu stanuje preko 2.000 životinja, a dnevno kroz ovaj vrt prođe čak i do 4.000 ljudi. Deca su slonicu Tvigi obožavala, a danas se od Tvigi oprostio i Borski zoo-vrt.

- Drage naše kolege, znamo da je za zaposlene to kao gubitak člana porodice. Saosećamo sa vama...

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track