RADNICI HITNE POMOĆI OGORČENI POSLE NAPADA U RESNIKU! Dr Stefanović: Kako da pomognemo drugima, ako smo i sami povređeni!?
Naoad na ekipu hitne pomoću u nselju Resnik, Foto: Kurir tv

BRUKA!

RADNICI HITNE POMOĆI OGORČENI POSLE NAPADA U RESNIKU! Dr Stefanović: Kako da pomognemo drugima, ako smo i sami povređeni!?

Društvo -

U naselju Resnik, Beograd, nedavno se odigrao sraman incident u kojem je grupa od oko 15 mladića vređala, pretila i maltretirala medicinske radnike koji su hitno reagovali na poziv za medicinsku pomoć. Incident je kulminirao fizičkim napadom, pri čemu je jedan od napadača čak udario jednog od članova ekipe Hitne Pomoći.

Resnik
foto: Kurir tv

Detalje ovog slučaja preneo je novinar Nikola Vujević na Kurir televiziji, a razgovarao je i s doktoricom Ivanom Stefanović, specijalistom urgentne medicine iz Beogradskih Hitnih Službi, kako bi razumeli šta se dogodilo.

hitna pomoć
foto: Kurir tv

Doktorka Ivana Stefanović pružila je ključne informacije o incidentu. Prema njenim rečima, ekipa Hitne Pomoći primila je poziv oko 11 časova, koji je stigao od dispečera policije

- Načelnik je odlučio da prvo kontaktira policajce s mesta događaja kako bi se utvrdilo stvarno stanje i potreba za intervencijom. Međutim, tokom tog razgovora, jasno je rečeno da osoba koja je povređena ne želi prisustvo medicinskog tima i ima pravo da odbije pregled i transport. U skladu s tim, ekipa Hitne Pomoći nije poslata na teren - rekla je Stefanović.

hitna pomoć
foto: Kurir tv

- Nakon toga, 23:29, brat povređene osobe pozvao je ponovno, insistirajući da ekipa dođe. Uprkos prvom odbijanju, medicinski tim je poslat na lokaciju. Nažalost, situacija se dodatno pogoršala po dolasku ekipe. Brat povređene osobe je bio iznerviran i agresivan. U trenutku besa, napao je članove medicinskog tima, udarivši kroz otvoreni prozor vozila tehničara i vozača. Srećom, nisu zadobili teže povrede, ali incident je šokirao i ponizio tim Hitne Pomoći - rekla je Stefanović.

04:12

RADNICI HITNE POMOĆI OGORČENI POSLE NAPADA U RESNIKU! Dr Stefanović: Kako da pomognemo drugima, ako smo i sami povređeni!?

Doktorka Stefanović istakla je da je takvo ponašanje potpuno neprihvatljivo.

Hitna Pomoć dolazi na pozive građana da pruži medicinsku pomoć u hitnim situacijama, i napadi na njih su nedopustivi. Iako su medicinski radnici spremni nositi se s raznim izazovima i situacijama na terenu, napadi iz čista mira jednostavno ne smeju biti deo njihovog posla.

Istaknula je važnost poštovanja prava pacijenata da odbiju medicinsku pomoć ako to žele, ali i apelovala na strože sankcije za one koji napadaju medicinske ekipe bez razloga. Nasilje prema osoblju Hitne Pomoći ne samo da ugrožava njihovu sigurnost već i otežava pružanje hitnih usluga građanima Beograda.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track