PRINC FILIP NA GROBU SVOG DEDE KRALJA PETRA II: Ponosan i ispunjen zbog povratka u našu Srbiju
Foto: Kancelarija princa Filipa

sto godina od rođenja podlednjeg kralja

PRINC FILIP NA GROBU SVOG DEDE KRALJA PETRA II: Ponosan i ispunjen zbog povratka u našu Srbiju

Društvo -

Princ naslednik Filip Karađorđević posetio je grob svog dede, kralja Petra Drugog, u porodičnom mauzoleju crkve Svetog Đorđa na Oplencu, dan uoči obeležavanja stogodišnjice njegovog rođenja, koja je danas.

On je nakon polaganja cveća i paljenja sveća kazao da se oseća ponosno i ispunjeno, zbog povratka u Srbiju, gde mu se rodio sin Stefan, prvi nakon svog pradede Kralja Petra II, koji je rođen u Beogradu, čime je, kako je rekao, ispunio želju generacija Karađorđevića, a posebno želju njegovog dede, blaženopočivšeg Kralja Petra II.

Princ Filip
foto: Kancelarija princa Filipa

- Navršava se 100 godina od rođenja mog dede Kralja Petra II Karađorđevića. Prvi Karađorđević rođen da bude kralj, u prestonom Beogradu, to je postao sa samo 11 godina, pošto mu je otac, viteški kralj Aleksandar, stradao na dužnosti od ruku nacista i fašista. Prekinutog detinjstva, u svetu politike, intriga i svetskih neprilika, želeo je da bude dorastao očevom delu. Sa samo 17 godina, preuzeo je kraljevsku vlast u najtežem trenutku. Na njegovo kraljevstvo udarili su nacisti i fašisti sa svih strana, primoravajući ga da se povuče i privremeno napusti otadžbinu, kao što je to urađeno u Prvom svetskom ratu. Međutim, bez obzira na sve napore koje je ulagao, svetske neprilike onemogućile su njegov povratak - kazao je princ Filip.

Prvi rođen u svojoj zemlji, bez strepnje da će postati emigrant, kao što su svi pre njega bili, ipak je to postao i ostaće upamćen kao takav.

Kralj Petar II
Kralj Petar II

- Kralj bez kraljevstva i krune, u egzilu. Do smrti je sanjao trenutak kada će se vratiti u rodni Beograd, ali taj trenutak nije dočekao. Želju Kralja Petra II da počiva na Oplencu, mnogo decenija nakon njegove smrti, ispunio je kraljev sin, a moj otac, prestolonaslednik Aleksandar II, 26. maja 2013. godine - rekao je princ Filip i dodao:

- Odajući mu počast, danas uoči stogodišnjice njegovog rođenja, osećam se ponosno i ispunjeno, jer sam se vratio u našu Srbiju, gde se rodio moj sin Stefan, prvi nakon svog pradede Kralja Petra II, koji je rođen u Beogradu, i srećan sam što će rasti u Srbiji među svojim narodom i svojim precima, čime će ispuniti želju generacija Karađorđevića, a posebno želju mog dede, blaženopočivšeg Kralja Petra II”, navodi se u saopštenju Princa Filipa Karađorđevića.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track