NOVA VARIJANTA KORONA VIRUSA STIGLA U SRBIJU: Evo gde je registrovana podvarijanta omikrona, obratite pažnju na OVE SIMPTOME
Foto: Shutterstock

TV KURIR

NOVA VARIJANTA KORONA VIRUSA STIGLA U SRBIJU: Evo gde je registrovana podvarijanta omikrona, obratite pažnju na OVE SIMPTOME

Društvo -

Nova varijanta korona virusa stigla je u Srbiju. Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je danas da je potvrdio prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

– Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante korone analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije, iz uzorka biološkog materijala obezbeđenog 30.08.2023. godine, u okviru rutinskog nadzora nad kovidom – navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Svetska zdravstvena organizacija SZO ranije je kazala da EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koji cirkulišu u ovom trenutku.

Značaj porast zaraženih, simptomi slični gripu

Broj slučajeva povezanih sa Erisom je pokazao značajan porast širom sveta poslednjih nedelja, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ju je kategorisala kao "varijanta koja zahteva pažnju". Eris je prvi put registrovan u februaru 2023. godine.

Slično kao i kod ostalih omikronskih varijanti, simptomi bolesti se mogu okarakterisati simptomima sličnim gripu (povišena temperatura, glavobolja, curenje iz nosa, bolu grlu, mišićima i zglobovima, slabost).

Stručnjaci navode da nema dokaza da podvarijanta EG.5 izaziva simptome koji su drugačiji u odnosu na one koji su već poznati. Simptomi kovida uključuju: temperaturu, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje iz nosa, bol u grlu.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track