KAKO ZAUSTAVITI NASILJE NAD DECOM? Petrović objasnila šta čeka muškarca iz Bora nakon napada na ženu i decu (VIDEO)
Marija Petrović, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

KAKO ZAUSTAVITI NASILJE NAD DECOM? Petrović objasnila šta čeka muškarca iz Bora nakon napada na ženu i decu (VIDEO)

Društvo -

A iz Trstenika pričom se selimo u Bor i Barič, gde nas čekaju potpuno druge teme. U Boru je policija uhapsila muškarca iz tog grada zbog sumnje da je fizički napao suprugu, kao i njihovu decu starosti sedam i devet godina i tom prilikom im naneo povrede.

Marija Petrović
foto: Kurir tv

Roditeljima iz Bariča je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da su pretukli svoju sedmogodišnju ćerku i tom prilikom joj naneli povrede lica i lakše telesne povrede.

Nažalost, ovakve vesti nisu retke, i to povlači pitanje kako smanjiti nasilje nad decom i zaštiti ih od agresivnih roditelja?

03:43

Kako zaustaviti nasilje nad decom?

Ovom temom bavi se kolega Nikola Vujović, reporter Kurira, u razgovoru sa advokaticom Marijom Petrović.

- Ne mogu reći da mnogo toga nedostaje u postojećem pravnom okviru. Imamo strategiju za zaštitu dece od nasilja, strategiju za zaštitu od nasilja u porodici, zakon o sprečavanju nasilja u porodici, porodični zakon i krivične zakone. Svi ovi zakoni sadrže odredbe za zaštitu dece od nasilja - istakla je Marija.

Međutim, Marija ukazuje na sistemski problem u vezi sa zakonom o sprečavanju nasilja u porodici:

- Postoji jedan ozbiljan sistemski problem kada je reč o nasilju nad decom. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je napisan sa aspekta partnerskog nasilja, a ne nasilja nad decom - rekla je.

Nedavna promena u pristupu zaštiti dece je premeštaj odgovornosti sa Centara za socijalni rad na tužilaštvo, što je dovelo do smanjenja efikasnosti sistema.

- Tužilaštvo je sada koordinacioni organ za zaštitu dece od nasilja u porodici, a to je izazvalo gubitak efikasnosti u sistemu. Centar za socijalni rad je prvi organ sa kojim porodica dolazi u kontakt, a sada je taj proces otežan - objašnjava Marija.

03:43

Kako zaustaviti nasilje nad decom?

Ona naglašava da je potrebna reorganizacija Centara za socijalni rad kako bi se obezbedili standardizovani postupci za rad sa decom i porodicama:

- Dakle, tužilaštvo je sada ključni organ za koordinaciju, ali Centar za socijalni rad igra ključnu ulogu u pružanju prve pomoći porodicama. Međutim, postoji nedostatak standarda i subjektivnosti u radu - rekla je.

Kada je reč o ulozi medija i društva u prevenciji nasilja nad decom, istakla je da se često reaguje tek nakon što se desi tragedija i apeluje na sve da se uključe u prevenciju pre nego što bude prekasno:

- Nažalost, sistem zaštite obično reaguje tek kada se dogodi ozbiljan incident. Potrebno je da svi, uključujući medije i društvo, prepoznaju znakove nasilja i deluju pre nego što bude prekasno - istakla je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:31

TEORIJA MILUTINA MILANKOVIĆA JE NAJPOUZDANIJA I JASNO DELI VREMENSKE PRILIKE OD KLIME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track