ŠTA PODRAZUMEVA C I D KATEGORIJA VATRENOG ORUŽJA? Licencirani instruktor Urošević: Ovo se može kupiti uz ličnu kartu BEZ POLICIJE
Foto: Kurir tv

oružje i bezbednost

ŠTA PODRAZUMEVA C I D KATEGORIJA VATRENOG ORUŽJA? Licencirani instruktor Urošević: Ovo se može kupiti uz ličnu kartu BEZ POLICIJE

Društvo -

Učestali slučajevi ranjavanja iz vazdušne puške ponovno izazivaju pitanja o tome ko sme i pod kojim uslovima rukuje ovim oružjem. O tome i o preventivnim merama neophodnim da se smanje nesrećni slučajevi saznala je novinarka Kurira Anastasija Bogdanović.

oružje
foto: Kurir tv

Iako uglavnom nije smrtonosna, neadekvatno i nesavesno rukovanje vazdušnom puškom može naneti teže telesne povrede. Poseban problem je to što je dostupna i jeftinija od vatenog oružja.

oružje
foto: Kurir tv

Sagovornik i licencirani insturktor za rukovanje vatrenim oružjem Ivan Urošević rekao je:

- U globalu za svako oružje treba veća kontrola. Posle svih ovih dešavanja, naravno. Mislim da verovatno treba da ima kontrola ako se radi o oružju - rekao je Urošević i dodao:

Vazdušno oružje se svrstava u C i D kategoriju, što podrazumeva da korisnik savesno i odgovorno rukuje ovim oružjem kako bi izbegao zakonske sankcije. C kategorija obuhvata oružje iznad određenog kalibra i snage, koje mora biti prijavljeno policijskoj upravi. Oružje iz kategorije D, kao klasično vazdušno oružje, može se kupiti uz ličnu kartu bez obaveze prijave policiji - rekao je.

03:11

VAZDUŠNO ORUŽJE U FOKUSU: BEZBEDNOST I KONTROLA

Kontrola nad vazdušnim oružjem je postala pitanje od interesa, posebno nakon više slučajeva povreda i nesreća koje su uključivale ovu vrstu oružja. Stručnjaci apeluju na korisnike da ga čuvaju na bezbednom mestu i odgovorno rukuju njime.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:49

PROFESOR LUTOVAC O SLANJU OSIROMAŠENOG URANIJUMA UKRAJINI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track