"UHVATILI SU POGREŠNOG DOK JE UBICA I SILOVATELJ HARAO SUBOTICOM" Mališić o radu poligrafa: Postoji nepogrešiv znak da neko LAŽE
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

kurir tv

"UHVATILI SU POGREŠNOG DOK JE UBICA I SILOVATELJ HARAO SUBOTICOM" Mališić o radu poligrafa: Postoji nepogrešiv znak da neko LAŽE

Društvo -

Pao je na poligrafu - ova rečenica je prisutnija u vestima posle hapšenja osumnjičenih, dok su ređe situacije kada neko, žargonski rečeno, prođe poligraf.

Dragiša Mališić
foto: Kurrir tv

Instant" upotreba "detektora laži" dovela je do toga da mu se još manje veruje nego inače. Osim osumnjičenih za krivična dela, na ovim mašinama sve češće završavaju i zaposleni u privatnim firmama.

Dragiša Mališić
foto: Kurrir tv

Kako poligraf funkcioniše i koliko pomaže u otkrivanju istine, objasnio je u emisiji "Puls Srbije" Dragiša Mališić, poligrafista.

- Laž je jako slatka, ali je kratka - započeo je - a istina je večna. Ljudi lažu iz raznih pobuda. Kada neko odbije poligraf to je odmah znak da je ovako ili onako učestvovao u zločinu. Isključivo se odgovara sa da ili ne, ili "tiho odgovaranje" odnosno odgovor u sebi sa da ili ne, nekada su jače reakcije na tihi test - rekao je.

Imao je iskustvo u Subotici kada je studentkinja silovana i zadavljena. Dovodili su na ispitivanje sumnjiva lica, a fokus im je bio na momku izbeglici iz Hrvatske za kojeg su bili ubeđeni da je kriv.

- Pokazalo se da momak nije kriv nakon testa, a šta se desilo? Policajci mi nisu poverovali, a u međuvremenu - dešava se drugi slučaj. Druga studentkinja, nakon pokušaja silovanja uspela je da pobegne i došla u policiju, rekavši da se radi o osobi druge veroispovesti. Sve se to dešava dok je prvi optuženi u zatvoru - ispričao je Mališić.

02:02

UHVATILI SU POGREŠNOG DOK JE UBICA I SILOVATELJ HARAO SUBOTICOM Mališić o radu poligrafa: Postoji nepogrešiv znak da neko LAŽE

Mnogi se pitaju kako zaista funkcioniše poligraf? Šta odlikuje dobrog poligrafistu?

Mališić je kao prvu prepreku dobrog ispitivanja naveo strah kod ljudi, posebno kada dolaze prvi put na ovu vrstu provere.

Iskusni poligrafista donosi zaključak o tome da li je ispitanik imao reakcije na postavljena pitanja ili ne - rekao je.

Osoba kada slaže, ima reakcije, koje je nemoguće generalizovati.

- Svaka osoba ima specifične reakcije dok laže, a procena se vrši na poligarafskim reakcijama, na osnovu disanja, rada srca, tako da te reakcije nekada budu jako izražene, a nekada su nijanse. Ja kao poligrafista mogu da pogrešim, ali aparat nikad! Ključna stvar su pitanja - kada su ona kako treba on onda dobija prave rekacije - istinu ili laž - rekao je Mališić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:09

OVOM TAKTIKOM OPOZICIJA ŽELI DA NADMURNI VLAST? Lacmanović nema dilemu: Kalkulacije im padaju u vodu, imaju veliki propust!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track