"ZAŠTO SU BUGARSKI ĆEVAPI DUPLO VEĆI OD SRPSKIH?" Takmičenje u Zaječaru za nabolji gurmanluk: Ovaj čovek pojeo je 200 ćevapa!
Foto: Profimedia

kurir tv

"ZAŠTO SU BUGARSKI ĆEVAPI DUPLO VEĆI OD SRPSKIH?" Takmičenje u Zaječaru za nabolji gurmanluk: Ovaj čovek pojeo je 200 ćevapa!

Društvo -

Srpski i bugarski majstori kulinarstva, a posebno ćevapa, ukrstili su svoje veštine minulog vikenda u najvećem zaječarskom selu Grljanu. I dok je nagrada za najukusniji ćevap ostala u našem dvorištu, nagrada za najbržeg u konzumiranju ćevapa otišla je u ruke suseda u Bugarskoj

Ćevapi
foto: Shutterstock

U srcu Balkana, grad Zaječar u Srbiji krije bogatu kulinarsku tradiciju koja je od davnina ujedinjavala porodice i prijatelje. Jedno od najomiljenijih jela u ovom regionu su ćevapi, sočne mesne okruglice koje su se na ovim prostorima pripremale i uživale još krajem 19. i početkom 20. veka.

Budući da je Zaječar blizu bugarske granice, gde takođe cene ovu poslasticu, udruženje "Koreni" je došlo na ideju da organizuje takmičenje koje će istaći majstore ćevapa i pokazati ko najbolje priprema ovo specifično jelo. Ovogodišnje takmičenje je okupilo desetak hrabrih takmičara, spremnih da se suprotstave izazovu brzog konzumiranja, a svaki od njih je dobio čak 15 ćevapa.

Takmičenje nije bilo samo prilika za pokazivanje veštine u pripremi, već i za zajedničko slavlje oko ovog ukusnog obroka. Publika je bodrila takmičare, a prvi se u izazov upustio Latin Angelov iz Bugarske. Svi prisutni su se složili da su ćevapi na Balkanu bez premca.

02:08

MAJSTORI SVOG ZANATA UKRSTILI SU UMEĆA U SPREMANJU OVOG OMILJENOG JELA

Pobednik takmičenja zasluženo je dobio plaketu "Doktor Bađa," nazvanu u čast legendarnog zaječarskog lekara, Doktora Đorđa Bađevca, koji je bio poznat kao veliki gurman. Legenda kaže da je ovaj lekar jednom prilikom uspeo da pojede čak 200 ćevapa.

Na samoj manifestaciji u porti crkve, mirisi su mamili sve prisutne i probudili sva čula čoveka.

Pitanje koje se postavljalo jeste zašto su bugarski ćevapi duplo veći od srpskih?

Majstori iz Bugarske su jednostavno odgovorili da je to deo njihove tradicije.

Međutim, da li se bugarski ćevapi razlikuju po ukusu? Na licu mesta ekipa Kurir TV postavila je ovo pitanje,a majstori su odgovorili:

- Slažemo se oko čilija i bibera. Za pripremu ćevapa koristimo 60% svinjskog mesa i 40% telećeg mesa. Dodajemo začine kao što su aleva, biber, so, kim i kratko ih propržimo. Nakon toga, dodajemo kiselu vodu i temeljno mešamo. Meso se meša nekoliko sati kako bi postalo savršeno - rekla je sagovornica Kurir TV.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:54

KOSTIĆI U SAMOM FINALU SPREMAJU NAPOLEONOVO OSVAJAČKO JELO! Ne propustite ljutu kulinarsku borbu u 18 časova na Kurir televiziji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track