Muzej vazduhoplovstva prodavao avion na mufte?

Muzej vazduhoplovstva prodavao avion na mufte?

Društvo -
Muzej vazduhoplovstva Hrvatima pokušao da proda polovnu letelicu „jastreb“ za 70.000 dolara, ali je Ministarstvo odbrane u poslednjem trenutku to sprečilo

BEOGRAD - Avion ispod ruke.Muzej vazduhoplovstva pokušao je 2010. godine da proda rashodovani borbeni avion jugoslovenske proizvodnje „jastreb“, ali je ceo posao iznenada zaustavljen, saznaje Kurir. Avion je procenjen na oko 70.000 dolara, a kupac je, kako saznajemo, trebalo da bude jedna hrvatsko-slovenačka firma.Ceo posao prilično je misteriozan, a tom utisku doprinosi i izveštaj Ministarstva ekonomije o spoljnotrgovinskom prometu kontrolisane robe za 2010. godinu. U izveštaju se navodi da je krajnji korisnik aviona trebalo da bude Hrvatska vojska, a posao nije završen „zbog nepotpune dokumentacije podnosioca zahteva“.Avion je, kako nezvanično saznajemo u Ministarstvu odbrane (MO), bio vlasništvo Ministarstva, a Muzej nije imao saglasnost za prodaju.- Muzej je bez tendera ugovorio prodaju pod neobičnim okolnostima. Celokupnu dokumentaciju imaju nadležna ministarstva - kaže sagovornik Kurira.Međutim, Slavko Biga, koji je bio direktor Muzeja 2010. godine, kaže da je MO dalo saglasnost i učestvovalo u pregovorima sa stranom firmom. Ministarstvo je, kako kaže, povuklo svoju saglasnost kad je Ministarstvo ekonomije trebalo da izda dozvolu. Na pitanje zašto nije bilo tendera, on kaže da nije predviđen. Biga navodi da je kupac bila slovenačko-hrvatska firma, koja je htela da ga dovede u letno stanje za obuku.Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je reč o avionu koji bi mogao da se vrati u letno stanje, ali da to nije letelica koja može svrsishodno da služi u obuci vojnih pilota.- To je avion koji se 2012. godine može svrstati u klasu oldtajmera i koji bi pre mogao da se koristi na aero-mitinzima, za sportsko letenje ili iznajmljivanje, nego u vojne svrhe - rekao je Radić.(V. S.)

Jordan hteo „crne strele“Osim prodaje aviona namenjenog Hrvatskoj, Ministarstvo ekonomije iz istog razloga zabranilo je još dva izvozna posla, prodaju 50 dalekometnih pušaka M-93 „crna strela“ sa optičkim nišanom i opremom u Jordan i 4.000 zaštitnih balističkih prsluka u Švedsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track