NASTAVNICA IZAZVALA HAOS U SRBIJI Sadržaj na tabli razbesneo mame, pojedini je brane: Kako steći iskustvo u mladosti nego PRAKSOM?
Foto: Shutterstock, Printscreen

drugi zamolili da joj se da vremena

NASTAVNICA IZAZVALA HAOS U SRBIJI Sadržaj na tabli razbesneo mame, pojedini je brane: Kako steći iskustvo u mladosti nego PRAKSOM?

Društvo -

Kako treba da se organizuje čas u školi - očigledno bolje znaju roditelji od samih profesora. Da li će lep rukopis pomoći da deca bolje usvoje gradivo?

Rekli bismo da ove mame misle da je to od krucijalnog značaja. A da bi neko razumeo matematiku, u konkretnom slučaju deljivost brojeva, one su saglasne da sve prvenstveno mora biti uredno napisano na tabli. Pa, pošto tabla nije po njihovom shvatanju lepog adekvatno ispisana, kvaliteti nastavnice će odmah biti osporeni.

"Peti razred kod sina, škola ne može da nađeđe profesora matematike. Niko neće da dođe i predaje. Konačno su je našli posle nedelju dana - profesorku mladu, bez iskustva. To ne bi nikome smetalo, ali deca su danima zbunjena, ništa ne razumeju šta predaje. Ovo je sa današnjeg casa. Predavanje?!", pisalo je u objavi jedne mame na društvenoj mreži "X", nekadašnjem Tviteru. Sve je izazvalo burne reakcije među korisnicima ove mreže, koji su osudili ovakav postupak roditelja i njihovo javno kritikovanje nastavnice i njenog znanja na osnovu fotografije neuredno ispisanih zadataka na tabli, ali i mladosti i neiskustva.

nastavnica matematike, tabla
foto: Printscreen Twitter

"A ako moze od vas roditelja, nastavnika i slično da mi objasni kako se stiče iskustvo u mladosti, nego praksom i radom. Mislim, ako postoji bolji način, rado bih čuo nešto novo da naučim", "Ako je mlada, snaći će se, znam iz naše škole koliko je blago danas naći profesora matematike. Čuvajte je, ta mlada osoba je završila PMF ili šta, svakako, danas kada to gotovo niko ne želi", branili su je u komentarima jedni.

Drugi su zamolili, poneseni svojim iskustvom, da joj se da prilika i više vremena.

"Predavanja u mojim počecima, ne sećam se baš najbolje, ali sigurno su izgledala još konfuznija. Nije u tome problem. Problem je što nema ko da je nauči, a njoj će trebati možda i godine da to i mnoge druge stvari nauči sama. Verovatnije je da će odustati od toga".

Učionica, Deca
foto: Shutterstock

Oglasio se i jedan pedagog."

"Ma, najbolje ženu da razapnemo odmah jer ne znamo sve, osim ako pametnjaković koji je slikao tablu na kraju časa — umesto da pazi na času — nema i video zapis celog časa, kao ono mamino zlato iz Trstenika koje je snimalo kako Profesorki druge siledžije izmiču stolicu, a niko da joj pomogne. Najviše smo kroz školovanja naučili od onih koji su znali da nam prenesu i da nas nauče da mislimo, a ne uvek od onih koji su imali savršene beleške na tablama. I pre nego mi neko kaže da kao dr nemam prava da komentarišem, izvinite, ali imam diplomu medicinske pedagogije (2013, UPMC Paris VI), pa slučajno ponešto i znam".

Neki su i ironično predlagali roditeljima, zabrinutim za urednost table, rešenje.

"Pošto je već mlada i bez iskustva, bilo bi lepo da ste prosledili sliku odeljenskom starešini da joj skrene pažnju na urednost, ako već mezimče ne prati na času, nego slika na kraju da bi kod kuće prepisalo. Naučiće vremenom značaj izgleda table, ako je ne oterate, mamike".

Koje je vaše mišljenje u vezi sa ovim?

Kurir.rs/Blic žena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track