MOSTAR: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornoj crkvi
Foto: Printskrin/Instagram

povodom 150 godina osvećenja crkve

MOSTAR: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornoj crkvi

Društvo -

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije služio je jutros liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, povodom 150 godina osvećenja crkve, prenose mediji BiH.Poslednji put neki od poglavara SPC služio je liturgiju u Sabornoj crkvi u Mostaru 1933. godine, tačno pre 90 godina.

Patrijarh srpski koji boravi u dvodnevnoj poseti Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj poslao je iz tog grada poruke mira te pozvao na razumevanje i toleranciju među narodima, prenosi portal Vijesti.ba.

1 / 5 Foto: Printskrin/Instagram

Najavljen je i donatorski ručak radi prikupljanja sredstava za nastavak obnove hrama Svete Trojice, koji je potpuno uništen 1992. godine.

"Neka Bog da da i ova svetinja što pre dobije svoj prvobitni izgled, da sjaji kao što je sjajila i pre 150 godina, ali pre svega da bude sjajna našim sabiranjem i okupljanjem u ovom hramu, da sija našom molitvom, verom i jedinstvom. Da Bog da da se ovde okupljamo, a ja se molim da to bude ako Gospod to hoće, za sledeću sabornu slavu da hram osveštamo", kazao je patrijarh Porfirije.

00:29

Patrijarh srpski Porfirije

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track