"FEKALIJE SE SLIVAJU SVUDA, OVO JE NEIZDRŽIVO" Meštani Sušica u AGONIJI, bezuspešno traže rešenje: Poplavljeni smo i kada je suvo!
Foto: Shutterstock, Kurir televizija

sami u svojim mukama:

"FEKALIJE SE SLIVAJU SVUDA, OVO JE NEIZDRŽIVO" Meštani Sušica u AGONIJI, bezuspešno traže rešenje: Poplavljeni smo i kada je suvo!

Društvo -

Kada bi se dodeljivala Nobelova nagrada za strpljenje, stanovnici naselja Sušica u Kragujevcu sasvim sigurno bili bi u najužem izboru da je dobiju. I ne samo oni, već i njihove komšije iz okolnih ulica koji već decenijama unazad trpe izlive kanalizacije u svojim domovima i bezuspešno pokušavaju da nađu rešenje.

Reč je o delu kragujevačkog naselja Sušica, u kojem ne samo da nema suše, već ni predaha od fekalnih izliva ni tokom sunčanih dana.

Slavoljub Bradonjić
foto: Kurir tv

Slavoljub Bradonjić, jedan od stanovnika ugroženih ulica, izražava svoju zabrinutost:

- Onda u kuću. Kuća puna fekalija, to je katastrofa. Sve što smo imali zimnice, sve smo to bacili. Videli ste da je i mašina i otišla, i ma sve - jadikuje stanovnik Sušica.

Problemi sa izlivanjem fekalija prisutni su u ulici Darinke Radovića, ali takođe pogađaju i stanovnike okolnih ulica. Iako situacija u tim kućama može biti blaža nego u nekim drugima, borba s fekalijama uglavnom se odvija u njihovim podrumskim prostorijama.

Sagovornica Kurir TV dodaje:

- Ne mora da se izlije ovde, do ovde se izlije bilo šta. Sliva se ovamo, raznose se fekalije. Jednostavno, ovo je postalo neizdrživo. Mi sada smo došli u fazu da budemo poplavljeni i kad vremenski uslovi nisu za neke obilnije kiše, da kažemo da je nastao problem zbog vanredne situacije. Mi smo poplavljeni i kad je suvo.

02:22

FEKALIJE SE SLIVAJU SVUDA, OVO JE NEIZDRŽIVO Meštani Sušica u AGONIJI, bezuspešno traže rešenje: Poplavljeni smo i kada je suvo!

Ovi ozbiljni problemi krše zakon na dva načina: Ugrožavaju životnu sredinu i javno zdravlje. Kako bi se suočili sa ovim izazovima, mnogi građani su kupili pumpe i međusobno se podržavaju dok čekaju trajno rešenje, koje se trenutno ne nazire.

Izlivanje fekalne kanalizacije nije jedini problem. Stanovnici ovih ulica takođe se suočavaju s otvaranjem pukotina i otvora pored kanalizacionih šahtova zbog ispiranja zemlje i tampona podzemnim vodama.

Slavoljub Bradonjić i ostali građani su preduzeli korake kako bi rešili ovu nesnosnu situaciju. Oni su napisali zahteve za rekonstrukciju kanalizacione mreže i uputili ih nadležnim organima, gradskim putevima i načelniku komunalne službe.

Očekuju da će gradski zvaničnici hitno reagovati i uvrstiti rešavanje ovog problema u budžet za narednu godinu.

U međuvremenu, dok se čeka trajno rešenje, deo otpadnih voda takođe se sliva u obližnji Sušički potok, što dodatno povećava njihovu zabrinutost.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track