GOVOR MARKA ČADEŽA U TIRANI ODJEKNUO EVROPOM! Poslao jasnu poruku donosiocima odluka i podvukao da nema više vremena za gubljenje!
Marko Čadež, Foto: pks.rs

sve objasnio

GOVOR MARKA ČADEŽA U TIRANI ODJEKNUO EVROPOM! Poslao jasnu poruku donosiocima odluka i podvukao da nema više vremena za gubljenje!

Društvo -

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, učestvovao je na Biznis forumu zemalja Zapadnog Balkana u Tirani u okrviru Berlinskog procesa i održao govor koji je naišao na izuzetan odjek.

Video sa propratnim tekstom objavio je na svom Instagram profilu. A započeo je tekstualni deo rečima: "Naše kolektivne traume počinju da nas izjedaju iznutra".

Potom je nastavio:

- Neki od nas traumatizirani užasnim fizičkim zlostavljanjem u ratnim vremenima, neki zato što su bili izolovani veći deo svoje mladosti, neki su bili svedoci tragičnih ratova i razaranja.

Tako da možemo da:

Ponovo i ponovo proživljavamo naše traume, držeći sebe, svoje porodice i prijatelje ili čitavo biračko telo kao taoce sprečavajući bilo kakav rast i izlečenje.

Ili možemo da transformišemo naše iskustvo traume i preusmerimo njegovu energiju u izgradnju nečeg novog, nečega što oslobađa naš potencijal da budemo ono što zaista jesmo - kreativna, produktivna i saosećajna ljudska bića - naveo je Čadež.

Potom je istakao da "lečenje traume je težak posao i zahteva veštog terapeuta i vođstvo koji je u stanju da prilagodi svoj pristup, preispita svoje strategije".

- Ali ako je terapeut, u ovom slučaju evropski donosioci odluka, više traumatizovan i uplašen od svojih pacijenata - rezultat nije obećavajući. To ne utiče samo na klijenta, već nas sve blokira da idemo bilo gde. Dali smo ideje o uključivanju ovog regiona u evropske ekonomske i bezbednosne strukture na osnovu postojećih okvira Evropskog ekonomskog prostora - naveo je Čadež:

- Podržali smo u potpunosti CRM i čak smo pokušali da pronađemo kreativna rešenja za olakšavanje trgovine. Nemamo više vremena za gubljenje!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track