PORODICE UŽASNUTE SNIMCIMA UBIJENE DECE NAPRAVLJENE VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM! Neka su bila još bebe, sad "pričaju" o svojoj smrti!
Foto: Shutterstock

Užas na internetu

PORODICE UŽASNUTE SNIMCIMA UBIJENE DECE NAPRAVLJENE VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM! Neka su bila još bebe, sad "pričaju" o svojoj smrti!

Društvo -

Ožalošćeni roditelji izrazili su gađenje prema jezivom trendu na Tiktoku u kojem se veštačka inteligencija koristi za stvaranje snimaka u kojima se pojavljuju ubijena deca iz stvarnog života.

Na ovim snimcima, nastalim bez pristanka rodbine, vide se grubo animirane verzije te dece, od kojih su neka još bebe, kako govore o tome kako su ubijena.

Veštačka inteligencija nije nimalo naivna
Veštačka inteligencija nije nimalo naivnafoto: Shutterstock

Negde od aprila na Tiktok su postavljani čitavi nizovi ovih kompjuterski generisanih videa, iako je kompanija u martu najavila zabranu objavljivanja verzija mladih osoba nastalih uz pomoć veštačke inteligencije.

Međutim, istraga BBC-ja pronašla je dokaze koji ukazuju na to da je možda došlo do nesporazuma među zaposlenima u Tiktoku oko politike platforme.

Jedan moderator sadržaja na Tiktoku rekao je za BBC da ga četiri meseca nakon uvođenja zabrane kompanija još nije obavestila o promeni pravila.

Pojedini video snimci sa žrtvama nastalim veštačkom inteligencijom ostali su na platformi i nekoliko meseci, dok su neki drugi imali milione pregleda.

Ožalošćena rodbina u nekoliko zemalja oglasila se povodom snimaka nastalih korišćenjem veštačke inteligencije njihovih pokojnih najmilijih koji su se pojavili na internetu.

Baronica Biban Kidron, nezavisna članica Doma lordova u britanskom parlamentu, kaže da ovi snimci mogu biti posebno uznemirujući za ožalošcene porodice zato što predstavljaju simulacije njihovih pokojnih rođaka koji govore kao da pričaju vlastitu priču.

- Ako ste neko ko je bio povezan sa tim detetom, posebno roditelj ili član njegove porodice, onda je to napad, emocionalni napad - kaže ona.

Rodbina neke od pokojne dece oglasila se nedugo nakon što su ovi snimci prvi put počeli da se pojavljuju. Jedna od prvih bila je Kanađanka Ameli Lemiju.

Ameli Lemiju
Ameli Lemijufoto: Printscreen

U julu 2020. godine je njene ćerke Romi (6) i Nora (11) ubio njen bivši muž, koji je potom izvršio samoubistvo. U aprilu ove godine, Lemiju je bila šokirana kad je dobila Tiktok snimak nastao korišćenjem veštačke inteligencije a u kom se pojavljuje verzija Nore koja govori o ubistvima.

Iako je velik broj ljudi prijavio video Tiktoku, on je ipak ostao na mreži. Na kraju, nakon što se Lemiju više puta pojavila u medijima govoreći o vlastitoj užasnutoj reakciji na video, anonimni nalog koji ga je objavio bio je obrisan.

Nastanak ovih videa omogućila je sve veća pristupačnost softvera veštačke inteligencije na internetu. Sada je moguće lako napraviti i animirati osnovne ljudske figure i dati im scenario šta da izgovaraju kompjuterski generisanim glasom.

Priče o tragičnoj sudbini neke dece bile su predmet više snimaka na nekoliko jezika, uključujući portugalski, španski, francuski, nemački, italijanski i poljski.

U dvomesečnom periodu, BBC je otkrio 170 različitih Tiktok videa nastalih uz pomoć veštačke inteligencije u kojima se pojavljuje verzija Džejmsa Baldžera, dvogodišnjeg britanskog dečaka kog je ubilo dvoje starije dece u Mersisajdu, u Engleskoj, 1993. godine.

Kurir/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track